Zuiderzeepad: Ermelo – Harderwijk

Het Nieuwe Blokhuis te Harderwijk
Dr mr Willem van den Bergh (1850-1890)

De wandeling van vandaag begint bij het station van Ermelo. Vrijwel meteen komen we op het landgoed ’s Heeren Loo, een rustig gebied met heel veel zorgpaviljoens: de dr mr Willem van den Bergh stichting. Het lijkt langzaam te transformeren van een gesticht naar een verzameling min of meer onafhankelijke zorgaanbieders.

De bomen zorgen voor wat verkoeling: de zon schijnt af en toe ongenadig. Vanochtend regende het nog, maar toen wandelden we niet. Afgezien van de vele zorgpaviljoens is hier niet veel te beleven. Alleen stoppen we even bij een gebouwtje dat de naam draagt van de eerste directeur-geneesheer van de stichting: dr. DuPont.

Na een goed uur over het uitgebreide landgoed gewandeld te hebben komen we aan de grens van Harderwijk. Het ligt dicht tegen de A28 aan en dat is goed te horen. Als een bufferzone tussen de wijk en de snelweg is een groot stuk groen aangelegd met allerlei speeltuig voor kinderen (en volwassenen). Ook wordt er aandacht besteed aan de recente geschiedenis: resten van een Duits radiostation. Langs de verdere wandeling zullen we meer resten van de Duitse bezetting aantreffen.

Dan steken we de snelweg over en lopen we eindelijk weer een stuk langs de voormalige Zuiderzee. Het is een aardig stuk van de route. Rechts laagbouw en links recreatiegebied. Voor iedereen is er wel wat te vinden.

Een goed half uur wandelen verder komen we bij de oude stad van Harderwijk. Wij stuitten op het Nieuwe Blokhuis (zie bovenaan), een optrekje van Karel van Gelder (rond 1530). Het is aardig opgeleukt en als we door het poortje gaan lopen we plots door de kleine straatjes van Harderwijk. De wandeling eindigt bij de Linnaeustoren naast het Hortuspark en aan de Academiestraat. Morgen verder!

Deze wandeling was 9 km lang waarover we ruim twee en een half uur deden, waarvan 2 uur wandelend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *