Zuiderzeepad: Edam – Monnickendam

Het beloofde vandaag een mooie dag te worden: wat wind en af en toe zon maar vooral geen regen. Een mooie gelegenheid om maar weer eens een stuk van het Zuiderzeepad te gaan wandelen. De kampeerauto aan de overkant van het busstation geparkeerd: een groot terrein met gratis parkeermogelijkheden, toch wel bijzonder in deze tijd.

Waar de ene wandeling eindigde langs de noordkant van het Oorgat ging de wandeling nu langs de zuidkant. Toch weer een andere blik op de omgeving. Heel veel nieuwbouw hier.

Bij de monding in de voormalige Zuiderzee zien we weer de jachthaven. Daar gaan we vanavond met de kampeerwagen naar toe: camping strandbad Edam. Maar nu eerst verder richting Volendam. Na een goed kwartiertje wandelen komt het in zicht. Hier zijn wel weer werkzaamheden gaande om de zeedijk te versterken.

Dat Volendam een toeristisch dorp was, dat wisten we al. Maar de hoeveelheid mensen die met bussen werden aangevoerd en losgelaten werden op het dorpje is overweldigend. Grappig genoeg kom je die toeristen praktisch alleen maar tegen op de dijk, daaronder gaat het leven van de inwoners door alsof er geen drukte op de dijk is. Niettemin nemen we op de dijk een kopje koffie: uitzicht over de Zuiderzee.

Vervolgens weer op pad. Als ik het dorp uit ben kan ik verder over de dijk. Er loopt een smal kronkelpaadje over. Hier wreekt zich het feit dat ik niet mijn lange wandelbroek heb aangetrokken maar mijn korte broek: er staan hier en daar hele grote bossen distels en brandnetels waar moeilijk omheen is te lopen. Om die reden een keer of twee op de weg verder gegaan totdat er weer alleen gras op de dijk groeide.

Een goed half uur verder wandelen over de dijk een uitzicht wat zich niet gemakkelijk laat fotograferen. Links is Marken te zien, rechts Monnickendam en verderop de monding van de haven van Monickendam.

Als ik die ronding maak komt het dorp beter in zicht. Wat dreigende bewolking en zowaar een paar spatjes. Maar daarna trekt de lucht weer open en komt de zon door.

Het dorp is helemaal versierd. Hiernaast een kunstmatige poort en verderop allemaal vlaggen. Volgende week begint de feestweek waar de overwinning door de Watergeuzen van de Slag op de Zuiderzee wordt gevierd. Zo heeft elke Hollandse stad wel een excuus om een volksfeest in te richten!

Nog even door het dorpje verder gelopen naar het eindpunt. Zowel Edam, Volendam als Monnickendam zijn Zuiderzeestadjes maar de verschillen zijn toch enorm. Heel leuk om eens door dit dorpje te lopen. Bij het eindpunt van de wandeling kan ik de bus naar Edam nemen om vervolgens met de kampeerwagen naar de camping te rijden.

Deze wandeling was 15,6 km lang en ik deed er een kleine 3,5 uur over waarvan een uur rust. Onderweg vond ik nog 4 geocaches.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *