Jouw favoriet – Erik

Een lijstje waarin ik me hoofdzakelijk beperk tot muziek die me pakte voordat ik mijn vervangende militaire dienstplicht vervulde.

Van Donovan mag je kiezen wat je wil. Ik had alles van hem en kende alle teksten uit mijn hoofd. Een goeie gast ook.

Van David Bowie kon ik op internet niet vinden wat ik jullie zou willen laten horen. Begin jaren zeventig heeft hij namelijk een prachtige crooners lp uitgebracht. In die tijd woonde ik in studentenhuizen waar we elkaars muziek leenden want niemand had veel geld. Deze plaat was niet van mij maar van m’n directe buurman. Door deze plaat ben ik Bowie altijd wel blijven volgen. En heb ik hem in West-Berlijn ook eens spontaan op het podium van een café bezig gezien. Na wat verder zoeken kom ik – met hulp van Ger – op Pin Ups uit 1973, de enige LP die volledig uit covers bestaat (wikipedia)!

Stevie Wonder  – Isn’t She Lovely? (1976)

Aanvankelijk niet echt mijn smaak, te zoetsappig. Maar werd altijd – dus iedere week, twee jaar lang! – gedraaid tijdens mijn donderdagavondeetclub met studenten pedagogiek, neerlandistiek en wiskunde. Was ook het allereerste nummer dat ik op de radio hoorde toen onze dochter net geboren was. Sindsdien veel gedraaid.

Sparks – Never Turn Your Back On Mother Earth (1974)

Deze hele lp – Propaganda – in Nijmegen grijsgedraaid, vaak in gezelschap van studenten en docenten die het ook anders wilden op de pedagogische academie. Dit nummer zongen we op het eind mee.

Todd Rundgren  – Something for the girl with everything (1972)

Gaf me energie als het weer es niet helemaal liep zoals ik wilde.

Fleetwood Mac  – Dreams (1977)

Dans en zingplaat! We zijn wel eens met een groep door het tweepersoonsbed van een van ons gezakt al dansend en springend op deze lp. Een paar andere planken er onder en weer gerepareerd.

The Cure – A Forest (1980)

Lekkere, hypnotiserende muziek.

OMD – Electricity (1979)

Mijn muziek; nog steeds. Ook hun recente uitgaven. Ik zou naar een optreden van hen in Arnhem maar had daar op de avond zelf geen zin meer in. Kwamen de anderen terug met deze muziek en enthousiaste verhalen over die toen nog piepjonge gasten. Veel spijt van gehad dat ik die avond wat anders deed – ook leuk trouwens – toen.

C.C.C. Inc.

Verder C.C.C.inc. niet te vergeten. En dan met name hun  elpee to our grandchildren. De eerste die ik kocht toen ik van het Pius X op de ULO Slotervaart terecht gekomen was en daar zou blijven zitten. In die kelder aan de Nieuwezijds, vanaf het CS gezien rechts. Parallellen met The Band en The Byrds waren snel gelegd – dat deden ze op hun hoes trouwens zelf ook.