Zuiderzeepad: Enkhuizen – Wijdenes – Scharwoude

Ondergaande zon vanaf camping bij Wijdenes

Het was niet het beste weer dat ik me had kunnen voorstellen voor deze wandelingen. Maar ik had de camping al gereserveerd en ook afspraken gemaakt met mensen om te ontmoeten. Het moest dus maar.

Eerst de kampeerbus geparkeerd op camping de Appelhoek bij Wijdenes. Vandaar uit met de fiets – openbaar vervoer is niet beschikbaar op zondag – naar Hoorn. De fietstocht kon ik doen zonder regen, dat was wel fijn. In Hoorn bij het station de fiets gestald en de trein naar Enkhuizen genomen.

Enkhuizen-Wijdenes

Enkhuizen is een bijzonder aardig stadje, zelfs als het regent. Het station ligt naast de haven dus op een droog plekje een foto kunnen maken.

Van daaruit op pad. De wandeling leidde van het oude centrum af naar de buitenwijken. Tot aan Bovenkarspel liep ik langs lintbebouwing. Het gaf af en toe wat beschutting tegen de regen maar de voorbijgaande auto’s maakten het toch minder prettig.

Uiteindelijk kwam ik bij het station van Grootebroek-Flora. Overgestoken rechtdoor naar de Zuiderdijk Het haventje, Broekerhaven, is nog deels in oude stijl, met een oude Overhaal. Hier kon ik schuilen. Mijn regenkleding uit zodat mijn kleren wat konden uitdampen. Natuurlijk ook wat fruit gegeten.

Even verderop komt de wandeling bij de Zuiderzijk, Water aan de linkerkant, Polderland aan de rechterkant. Het wolkendek is boeiend om naar te kijken. Soms regensluiers en dan weer lichter met beter uitzicht.

Aan het eind van de wandeling komt een grote opklaring uit het noordwesten. Snel doe ik mijn regenkleding uit om mijn kleren weer wat op te laten drogen. Helaas kwam er nog net één buitje aan. Gelukkig van korte duur en de rest van de wandeling naar de kampeerwagen kon zonder regen gelopen worden.

Toch wel leuk om eens te doen, zo’n wandeling in de regen! Je zou denken dat ik de enige was die op de dijk wandelde, maar dat was echt niet zo. Behalve toeristische fietsers en sjokkers kwam ik toch zeker twee wandelaars tegen: ze kwamen me tegemoet.

Wijdenes-Scharwoude

De volgende ochtend begon ik met de wandeling tijdens een lange opklaring. Er was veel te zien onderweg, veel vogels in het IJsselmeer maar ook bij een ingedijkt meer dat kennelijk vogelreservaat was. Op de foto zie je overigens goed, dat het niet altijd droog was: die donkere wolk is een regenbui voor mij!

Na een goed uur kom ik in Hoorn. Het pad loopt nog steeds langs het IJsselmeer en in een parkje tegenover een zeilschool ga ik even rusten.

Vanaf de dijk krijg ik een werkelijk fantastisch uitzicht op de haven van de stad. Die dondere wolk boven de stad? Die is nu eens niet voor mij. Die is al uitgeraasd als ik daar langs kom!

De kerk hiernaast is eigenlijk een hotel met rechtsonder een restaurant. Het is gesloten, maar de bankjes staan er uitnodigend in de zon. Mooi voor mij om even wat meer te rusten en wat te eten en drinken.

Vanuit Hoorn word ik leidt het pad weer over de dijk: dit maal een pad over gras: een verademing. Alleen … er wordt gewerkt aan de dijk dus grote delen kan ik niet bewandelen en moet ik op de weg er naast lopen.

Toch loopt het lekker door en af en toe kan ik toch genieten van het uitzicht vanaf de dijk. Zoals hiernaast, op het natuurgebied de Hulk.

Even verderop is het kerkje van Scharwoude en daar eindigt deze etappe. Vandaar haalt een goede kennis me op en we gaan samen in Hoorn lunchen. Van daar met de fiets naar de kampeerwagen in Wijdenes is zo gepiept. Weer een geslaagde wandeling!

2 gedachten over “Zuiderzeepad: Enkhuizen – Wijdenes – Scharwoude”

  1. Hoi Ger, leuke blog, mooie wandeling en chapeau dat je deze in de regen hebt gelopen, ik zelf zou hem graag in iets meer delen lopen, met iets mooier weer. En ik heb weer wat geleerd, over de kerk in Hoorn waar volgens jou een hotel in zit, ik dacht dat het gewoon appartementen waren. Maar leuk om te lezen en ondanks de regen heb je mooie foto’s gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *