15 Leiden – Katwijk aan Zee

Kalla’s toren met het kunstwerk Brittenburg van Nicolaas Dings bij de monding van de Oude Rijn in de Noordzee.

Voor vandaag stond de laatste etappe van het Limespad op het programma. Het was schitterend mooi weer en niet koud door de ruime zonneschijn en de geringe wind. Eigenlijk een thuiswedstrijd, want er is geen pad dat ik niet eens eerder bewandeld heb. Niettemin een mooie wandeling op een schitterende dag.

De wandeling begon op het Noordeinde bij de Weddesteeg. Je komt dan langs de voormalige Zeevaartschool en daarna steek je de Oude Rijn over. Het water was als een spiegel zo vlak. En de lucht strakblauw. Het gaf een bijzonder plaatje.

Langs molen de Put kun je dan het terrein van het museum Volkenkunde op. De Morssingel ziet er ook mooi strak uit maar molen de Valk in het verschiet doet het helemaal met die oude bomen op de voorgrond.

Dan volgt een minder interessant stuk onder de spoorlijn door naar het ziekenhuisterrein. Door de oude toegangspoort heen waar Boerhaave je vanaf de overkant somber aanstaart.

Aan het einde van de Boerhaavelaan komen we weer langs een paar molens. De spiegelingen in het water zijn bijzonder, vind ik.

Van hier uit doorlopen tot het Heempark aan de overkant van de overkant van de Oegstgeesterweg. Daarna een stukje langs de weg om vervolgens het landgoed van Oud Poelgeest in te gaan.

Natuurlijk komen we ook langs het kasteel van Boerhaave. Dat kon niet anders, natuurlijk. Een stuk doorlopen en dan naar het Leidse Hout dat we helemaal doorlopen tot aan de Rijnsburgerweg. Die steken we over en duiken achter Nieuweroord het Bos van Bosman in.

Aangekomen bij de Wassenaarseweg gaan we linksaf en komen dan bij een bushalte met prachtig uitzicht op kasteel Endegeest. Dit was een geschikte plek om een appeltje te eten. Er waren welliswaar meer plekken om te zitten maar nu was het eerste uur pas goed verstreken!

Onder de A44 door ga ik rechtsaf, de nieuwbouwwijk van Oegstgeest in. In feite volg ik de Rhijnhoflaan hoewel die vaak van naam verandert op dit stuk. Leuk authentiek is wel het pad naar de pont over de Rijn bij Valkenburg. In het verschiet zie je het kerkje van Valkenburg.

En als je dat pad helemaal afwandelt kom je vanzelf in Katwijk. Na wat gewirwar door de straatjes kom je bij de brug naar het oude centrum van Katwijk. Aan de voet daarvan is een aanlegplaats met twee mooie bankjes. Dat leek me nou een aardige plek om de tweede rustpauze te houden. Het was nog wat vroeg maar ik ben toch begonnen aan de mueslibollen met melk. Lekker in het zonnetje! Mensen keken wat verbaasd naar mij maar toen ik naar ze zwaaide was het goed …

Na het centrum word ik naar het duinengebied Berkheide geleid. Het is er druk. Veel mensen die het mooie weer te baat nemen om alleen of met kinderen op pad te gaan. Bovendien is het natuurlijk hondenuitlaattijd! Vlak bij de boulevard wordt ik nog door wat oude wijkjes van Katwijk aan Zee geleid.

En dan kom ik aan bij de boulevard. Er zijn mooie wandelwegen aangelegd over de zeewering en dat nodigt uit om nog een paar mandarijnen te pellen en op te eten. Er is volstrekt geen reden tot haast met dit fantastische weer. Ook hier is het overigens behoorlijk druk voor een gewone dinsdagmiddag.

Deze etappe eindigt bij de monding van de Oude Rijn in de Noordzee. Er staat een kunstwerk op een kunstwerk, de foto siert de bovenkant van deze blog.

Deze wandeling was net iets meer dan 17 km lang en ik deed er ongeveer 4 uur over waarvan drie kwartier rust. Onderweg heb ik een geocache gevonden.

5 gedachten over “15 Leiden – Katwijk aan Zee”

  1. Beste buurman Ger,
    Een knap staaltje “wandelen” geleverd door jou met het volbrengen van deze Limes-route van Xanten naar Katwijk.
    Je zoekt een nieuwe uitdaging: die Romantische Strasse? Samen met Carla? Hartelijke groeten, Joan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *