11 Utrecht, Dafne Schippersbrug – Woerden

Molen de Winhond in Woerden

Vandaag begint de wandeling weer in Utrecht. De trein brengt me daar redelijk vlot. Het is nog wel een half uur wachten op de bus 5 die me bij de Dafne Schippersbrug zal brengen dus ik neem koffie met gevulde koek in de stationshal. Na een korte rit met de bus kan ik de wandeling beginnen.

Al snel kom ik op de Groenedijk, een weg waar je wel aan kunt zien dat die er was ruim voordat de omgeving was volgebouwd. Er staan ook nog een paar authentieke boerderijen langs de weg. Het is goed mogelijk dat de oude oorsprong van de weg de Romeinse Limes was.

De knotwilgen langs de kant van de weg maken het tot een pittoresk geheel. Op deze tijd van de dag is het er erg rustig maar het zal over een paar uur wel druk worden met fietsertjes.

Natuurlijk zijn hier ook sporen gevonden van de Romeinse bezetting. Dus waarom niet een compleet Castellum bij de Hoge Woerd neergezet? De commercie straalt er af! Wat wel aardig is, is dat je er doorheen kunt wandelen. De wachttoren ziet er aardiger uit, dus die mocht op de foto!

De wandeling kronkelt zich door groene stukken binnen de bebouwing, op zich is dat wel aardig. Maar veel meer is er niet over te vertellen. Of het moet de bruggetjes – inspecteur zijn die ik telkens weer tegenkwam: hij met de auto en ik te voet waren telkens weer samen bij een volgend object.

Uiteindelijk gaat de wandeling langs de Zandweg naar Harmelen. Aan de overkant loopt de Rijksstraatweg waar het meeste verkeer over gaat. Hier staan bankjes en ik kies er een om de lunch te gebruiken.

Onderweg moet even een stukje woonwijk worden meegenomen om te tonen waar sporen van een Romeinse wachttoren gevonden zijn.

Het hele wijkje straalt door deze vondst. Ook de bouwonderneming liet zich niet onbetuigd en liet een grenspaal maken langs het Limespad. In ieder geval is het duidelijk dat ik in de goede richting loop voor Castellum Laurium … Woerden dus.

En dan kom ik aan in Harmelen. Een gezellig stadje met een lange geschiedenis. Er staan meerdere kerken, maar langs deze Hervormde Kerk liep het pad.

Vanaf nu volg ik het jaagpad langs de Oude Rijnnaar Woerden. Zowel in Harmelen als in Woerden zijn beide oevers van de Oude Rijn helemaal volgebouwd. Het is maar goed dat er vroeger een jaagpad nodig was anders konden we er nu niet meer langs lopen!

Iets verderop is een sluisje. Kennelijk zijn de sluisdeuren recent vernieuwd, 1991 staat er op. Wat moderne apparatuur in de buurt toont dat het nog steeds goed in gebruik is.

Het jaagpad ligt soms heel dicht bij een autoweg – die om deze tijd best druk is – en soms wat verder weg.

Bij een van die punten worden we met een bordje op oude bebouwing geattendeerd. Het is wat lastig om van hier uit nader te bekijken maar een mooi plaatje levert het wel op.

Verderop komen we in Woerden. De Oude Rijn kronkelt behoorlijk door het stadje en dat geeft verrassende uitkijkjes.

Bij molen de Winhond eindigt deze etappe van het Limespad.

Wandeling

De lengte van deze wandeling is bijna 23 km waarover ik op een kwartier na 6 uur deed, waarvan 1,5 uur rustpauzes. Onderweg heb ik 6 geocaches aangedaan waarvan 5 ook daadwerkelijk gevonden. Eén had teveel “toeschouwers” en de anderen lagen te ver van het pad.

2 gedachten over “11 Utrecht, Dafne Schippersbrug – Woerden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *