10 Bunnik – Utrecht, Dafne Schippersbrug

Molen de Ster in Utrecht

Vandaag met de trein naar Bunnik gegaan om vervolgens een kilometertje te lopen tot bij het Wapen van Bunnik. Het was tot mijn verassing open en als enig gast nam ik daar koffie met gebak!

Vanaf het restaurant is het nog maar een klein stukje lopen naar het begin van de wandeling van vandaag: het jaagpad langs de Kromme Rijn.

Het is er redelijk rustig maar er zijn zeker wandelaars en sjokkers die zelfs op een grijze maandagmorgen er op uit gaan.

Dit stuk van het Limespad heb ik al vaker bij allerlei gelegenheden gelopen. Het kasteel Rhijnauwen komt wel heel bekend voor. Het is een bekende trouwlocatie!

Zodra ik de oprijlaan tegenkom loop ik die in zodat ik vervolgens langs het zogenaamde Bunkerpad kan lopen. Alle gelegenheid om het gedicht te lezen dat op de bunkers staat.

Daarna leidt de route door Fort Vechten. Ondanks de grijze maandagmorgen waren er toch nog wat bezoekers. Wel waren er mensen bezig met onderhoud en dergelijke.

Tja, en als je het fort gezien hebt ontkom je er niet aan het nagebouwde romeinse fort Fectio door te lopen. Ook daar tot mijn verassing nog wandelaars die de boel met kaart en al bestudeerden.

De wandeling vervolgt zich naar het spoor toe. In de verte zie ik Fort ’t Hemeltje maar daar gaat de wandeling net niet langs. Dat is wel jammer want ik had de rustpauze nog even uitgesteld totdat ik een volgend bankje tegen zou komen. Dat ging nog wel even duren …

Na een fors stuk wandelen tussen de A27 en de A12 komt er dan eindelijk, net over het viaduct van de A12 een park met een bankje aan een forse afgrond. De foto hiernaast geeft nog niet eens het effect goed weer. Het was echt wel steil!

De wandeling voert nu door Lunetten. De reden was dat er een Indundatiekanaal loopt. Het maakt deel uit van de Hollandsche Waterlinie en diende om het land onder water te zetten in tijden van gevaar.

Hierna kom ik weer bij de Oude Rijn. Het eerste stuk door de stad Utrecht is behoorlijk saai. Die Jutfaseweg is duidelijk aan renovatie toe. Dat verandert als ik het viaduct bij het station Vaartsche Rijn onderdoor ga. Door de binnenstad is het wel een aardige, maar ondanks de maandagmorgen redelijk drukke route. Het wordt tijd voor de lunch en onderaan de Oude Gracht zie ik een picknickbank staan. Dat lijkt me een geschikte lokatie. Van onder een lantaarnpaal grijnst een doodskop me toe …

Daarna wijkt de route even van de Oude Rijn om langs het fort Traiectum te gaan. Boven de grond is daar maar weinig van te zien, behalve wat straatornamenten. De kerk springt meer in het oog!

Het pad gaat verder en leidt even langs de Catharijnesingel om vervolgens over het viaduct over het spoor te leiden. Een best aangename route zo hoog boven alle perrons voor bussen en treinen. Dan over steken tot aan de Leidseweg waar molen de Ster het uitzicht siert. Verderop is dan ook nog het Muntgebouw.

Van daar uit is het nog een stukje door wat parken om bij het Amsterdams Rijnkanaal aan te komen. Het kanaal is best wel druk: veel vrachtboten komen langs. Bij de Dafne Schippersbrug eindigt de wandeling. Van daaruit ga ik met stadsbus 5 terug naar het Centraal Station om met de trein huiswaarts te keren.

Wandeling

Deze wandeling was 20,5 km lang en ik deed er 4,5 uur over. Een half uur daarvan werd gebruikt voor lunch en dergelijke. Onderweg heb ik drie geocaches kunnen loggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *