09 Wijk bij Duurstede – Bunnik

Toren van de Grote Kerk op de Markt van Wijk bij Duurstede

De wandeling van gisteren begon met een treinreis naar Utrecht gevolgd door een busreis, nummer 41, naar Wijk bij Duurstede. Een paar honderd meter van de bushalte is de markt waar we, dit keer liep Wim mee, eerst een kopje koffie namen.

Vanaf de Markt werden we snel langs de Kromme Rijn het stadje uit geleid. Je kunt je haast niet voorstellen dat dit ooit de volledige waterstroom van de Rijn voerde. Nu “lekt” het merendeel van de waterstroom via de Lek naar zee.

Na een uurtje komen we in de buurt van Cothen. Aan de ene kant het kasteel Rhijnestein. We waren wel toe aan onze eerste stop maar in de buurt waren geen bankjes te vinden. Het kasteel is bewoond en het hek was gesloten.

Even verderop is het dorpje Cothen en daar vinden we wel een geschikte plek om een fruitje te nemen.

Een uurtje verder blijkt die Kromme Rijn zich nog te splitsen ook: een stuk dat rechtdoor gaat en een stuk dat een enorme lus maakt: de Oude Kromme Rijn. Wij volgen de grote lus.

Al die tijd ligt in het verschiet een grote witte toren met een Romeins aandoend dak. Om er achter te komen wat het is moeten we wel eerst de Oude Kromme Rijn verder volgen voordat we dicht genoeg er bij zijn om hem nader te kunnen onderzoeken. Het pad is niet langer verhard: het is eigenlijk een glibberige modderpoel en af en toe kost het moeite om niet af te glijden het water in. Halverwege nemen we de lunch: er is inderdaad een bankje langs dit stuk.

Vlak bij waar de Oude Kromme Rijn zich weer samenvoegt met de Kromme Rijn kunnen we polshoogte nemen. Het blijkt te gaan om een gemeentelijk monument: de Watertoren van Werkhoven. Er wonen mensen en er worden allerlei dingen georganiseerd.

Een uurtje verder is het weer tijd voor een rustpauze. Er ligt een geocache in de buurt en aan de overkant is kasteel Beverweerd. Het is er rustig in de omgeving. Het kasteel wordt duidelijk bewoond en het landgoed zelf is niet toegankelijk lijkt het.

In ieder geval leidt de route ons verder naar Odijk en tenslotte Bunnik. De vele villa’s langs de Kromme RIjn domineren hier het beeld hoewel er mooie stukken zijn met aan weerszijden lage bomen.

Als we eenmaal onder de A12 door zijn gelopen naderen we snel het eindpunt. De bus 41 vertrekt een paar minuten later om ons naar Utrecht CS te brengen. De treinen rijden vandaag niet op het traject van Bunnik naar Utrecht. Tenslotte brengt de NS ons wel terug naar Leiden.

Wandeling

Deze wandeling was 24 km lang en we deden daar 5,5 uur over waarvan een klein uur rust. We hebben 3 geocaches bezocht en 2 gevonden, meer kwamen niet op ons pad.

2 gedachten over “09 Wijk bij Duurstede – Bunnik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *