08 Lienden – Wijk bij Duurstede

Voor deze wandeling maakte ik gebruik van de camperplek bij de haven van Wijk bij Duurstede. Toen ik aankwam stond er nog een camper maar toen ik tegen de avond terugkwam was ik de enige. Het was er heel rustig, het enige soms storende geluid is de koppeling van de nabijgelegen veer aan de wal – maar dat is weg tussen 22:00 en 06:00 uur.

De wandeling begint op de Rijndijk bij Lienden, daar waar ik de vorige keer stopte. Om daar te komen neem ik het veer van Wijk bij Duurstede naar het Gelderse Rijswijk. Vandaar gaat elk uur een bus 263 naar Maurik waar ik kan overstappen op bus 44 naar Lienden.

Waar ik Leiden verliet met regen was hier een heldere hemel met af en toe wat wolkjes. Dat zou zo blijven tot rond 5 uur, daarna viel er een beetje regen. Maar toen was ik al weer terug in Wijk bij Duurstede.

Het mooie weer zorgde voor mooie uitzichten over het omliggende gebied. Hier en daar staan molens, niet werkend ondanks de toch wel stevige wind.

Na zo’n twee uur wandelen is het tijd om te lunchen. Het voorgaande stuk leidde door poldergebied en daar was niet echt een goede gelegenheid. Hier wel, een mooi bankje op langs de dijk. Aan de overkant de kerktoren van Amerongen.

Weer een uurtje later kom ik bij een uitgebreide vakantiekolonie: het eiland van Maurik met aanpalende bedrijvigheid. Het is er rustig nu en er wordt veel onderhoud en nieuwbouw gepleegd.

Aan molens geen gebrek. Deze staat een stukje verder, bij Eck en Wiel. Een informatiebord vraagt aandacht voor een voormalig kasteel Wiel dat hier gestaan moet hebben.

Natuurlijk heeft het dorpje ook een kerkje maar dat zie je vanaf de dijk pas als je een stukje verder doorloopt.

Van hier af is het nog een flink eind naar Rijswijk. Daarna komt het veer weer in zicht. De letters midden op de foto, links van het veer zijn in dit geval wel heel toepasselijk: “TOT HIER”.

Toch ga ik nog wat verder door en kom langs het kasteel Duurstede, zie foto bovenaan. Een klein stukje verder eindigt de wandeling op de Markt. Er zijn daar diverse dranklokalen geopend: leuk stadje!

Wandeling

Deze wandeling was 19,5 km lang en ik deed daar ruim 4,5 uur over waarvan een klein uur rust; de aanloop naar het beginpunt is niet meegenomen. Ik heb 2 geocaches gevonden, meer kwamen niet op mijn pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *