06 Maurik – Ommeren

Boomgaard met op de voorgrond een voedende ooievaar bij Eck en Wiel.

Een fantastisch mooie meidag, afgelopen woensdag. Met z’n tweeën liepen we dit stuk van het Betuwepad. We parkeerden de kampeerwagen vlak bij de camping, bij het streekmuseum Baron van Brakell. Na de lunch naar de bushalte in het dorpje Ommeren om van daaruit naar Maurik te vertrekken.

Bij Maurik uitgestapt waar ik de vorige keer aan de overkant instapte. Van daar de dorpsstraat in. De kerktoren staat er zo mooi bij. Het dorp is, zoals alles hier in de omgeving, feestelijk uitgedost met een sterke voorkeur voor de kleur oranje … ook dit behoort tot de gemeente Buren!

Al vrij snel komen we weer op de Rijnbandijk. Aan de linkerkant uiterwaarden en aan de rechterkant boomgaarden en hier met daar een molen. In de uiterwaarden ook een vakantiecentrum, jachthaven en wat dies meer zei: het Eiland van Maurik. Het is nu nog verbazend rustig maar dat zal in de zomer wel anders zijn!

De wandeling langs de dijk, toch lastig met veel fiets- en autoverkeer, is maar kort. Bij de Rijnstraat gaan we rechtsaf en komen langs een grote visvijver. Men is druk doende deze nog groter en beter te maken! Niet voor mij: ik kan de lol van vissen sowieso niet zo goed inzien maar om dat dan vervolgens niet in het wild maar in een plas met uitgezette vis te doen lijkt me helemaal triest. Maar goed, ieder zijn heug!

Maar het meerendeel van het gebied wordt gebruikt voor boomgaarden met hier en daar een boomkweker. In het volgende dorpje, Eck en Wiel, is een rustige begraafplaats met veel bankjes: daar gaan we even rusten. Net voorbij het dorpje komen we nog een aktief ooievaarsgezin tegen. Net als ik de foto (zie bovenaan) wil maken vliegt een van de twee ouders weg en zet de andere zich aan het voeden van de kleintjes: je ziet af en toe een snaveltje omhoogkomen!

We vervolgen onze wandeling tot in Ingen. Ons doel daar is de molen Op Hoop van Beter. De geocache die daar hoort te liggen is verdwenen en wij hadden beloofd er een nieuwe neer te leggen. Zo beloofd zo gedaan!

Hier vinden we een alleraardigst pleintje midden in het dorp waar we even rustig gaan zitten. Voor een fruithap zullen we maar zeggen. Naast de molen is er ook nog een forse kerk, de Lambertuskerk.

Het is van hier niet ver meer naar Ommeren en als we van het dorpje naar de camping lopen via een tussendoorweggetje krijgen we een klassiek plaatje te zien: een boomgaard met schapen tussen de bomen. De moderne boomgaard laat zo’n efficiënt gebruik van het land niet meer toe: liever kunstmest!

Deze wandeling was ruim 12 km lang en we deden er 3 uur over inclusief ruim een half uur pauzes. Onderweg vonden we twee geocaches.

Een gedachte over “06 Maurik – Ommeren”

  1. Dat is een hele mooie wandeling geweest. Mooi om te lezen en te genieten van de landelijke foto’s. Jullie lijken wel snelwandelaars. Wat een kilometers in zo’n korte tijd. Fantastisch Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *