06 Arnhem – Renkum

Zonsopgang vanaf de Boersberg

Voor dit en het volgende traject koos ik voor een boerencamping, de Boersberg. De camping ligt best wel mooi en het sanitair is er prima op orde. Om de wandeling te beginnen vertrek ik uit Renkum met de bus 352.

De wandeling begint waar de vorige was afgebroken: bij het Centraal Station van Arnhem. De uitgang lag aan de Utrechtsestraat. De wandelroute gaat eerst een stukje “onderlangs” om vervolgens na een korte klim weer bovenlangs uit te komen: langs de Utrechtstraat. Vanuit het parkje bij het museum van Arnhem krijg je een mooi overzicht van de nabije omgeving. Het museum zelf is in onderhoud.

Na een kort stuk de stad uit kom ik in een park om Huis Mariënburg. Wat mij daar trof was het contrast tussen de nog bloeiende zonnebloemen in het veld en de verkleurende bomen er omheen.

Iets verderop een lange, door bomen verdicht pad. De vele bankjes er tussen verraden de functie … Lover’s lane. Iets verderop kom ik langs Huis Mariënburg zelf en daarna wordt ik onder het spoor geleid door een aardige tunnel.

Iets verder door staat een kunstwerk met nog wat attributen waarmee duidelijk wordt gemaakt dat dit het gebied is van de Slijpbeek. Het ziet er nu allemaal wat kunstmatig uit maar in vroeger tijd zal het best een functie vervuld kunnen hebben.

Na nog een eind langs de spoorlijn gelopen te hebben kom ik in de uiterwaarden. Deze onderdelen van de wandelroute zijn best wel fijn. Het is er rustig en je hebt de hele tijd een mooi uitzicht over een uitgestrekt gebied. De kwaliteit van de weg varieert van strak geasfalteerd tot een grote modderpoel.

Dan is het tijd om een hapje te eten en dat doe ik bij dit strandje. Verderop is een zeilbootje rondjes aan het varen: kennelijk oefenen in het manoeuvreren.

Na de lunch weer op pad door de uiterwaarde. Iets verderop komt de Oude Kerk van Oosterbeek aan de Benedendorpseweg in beeld: een mooi plaatje.

Eenmaal bij de Oude Kerk aangekomen blijkt aan de achterkant een paar bankjes te staan met een spectaculair uitzicht over rivier en uiterwaarden. Mooie gelegenheid om wat fruit te eten.

Na ruim een uur wandelen, onder andere langs Heveadorp, leidt het pad door de uitgebreide bossen onder Doorwerth. Vanaf sommige plekken is er een mooi uitzicht, dit maal op een voorbijgaande regenbui?

Weer een stevige wandeling verder kom ik aan bij het kasteel Doorwerth. We zijn hier wel vaker geweest en ook de restauratieve voorziening, kasteelcafé de Zalmen, is wel bekend. Een notentaartje met gemberthee gaat er goed in!

Bij de uitgang van het kasteel kom ik nog een klein salamandertje tegen. Valt wel op zo tegen die stenen.

Tot mijn verbazing zijn er niet alleen veel ouderen maar ook veel kinderen. Bij navraag blijkt dat het voor deze omgeving herfstvakantie is en dat opa’s en oma’s dus zijn ingeschakeld om de kinderen te vermaken. Ze doen dat kennelijk van harte!

Even verderop loop ik langs de weilanden die behoren bij de kampeerboerderij de Boersberg. In de verte zie je ook campers en caravans staan. Het is er druk en niet alleen met toeristen. Ook veel werkvolk, inclusief studenten, vindt hier een tijdelijke huisvesting.

Dan volgt weer een flinke wandeling door de uiterwaarden onder Heelsum en Renkum.

Op een gegeven moment buigt het pad af noor het noorden en wandel ik Renkum in. De wandeling eindigt een stukje verder bij de Renkumse molen. Van hier af loop ik verder naar de parkeerplaats van de camper. Die staat vlak bij een chinees restaurant waar ik eerst ga eten alvorens verder te rijden naar de kampeerboerderij.

Wandelroute

Deze wandeling was 22 km lang en ik deed daar 5,5 uur over waarvan 1,5 uur rust. Ik heb 2 geocaches gevonden meer kwamen niet op mijn pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *