Tantes van de buurman zingen Jamboreelied

Al tijden ben ik bezig met het zoeken naar beeldmateriaal van de tekenaar Leo K Zeldenrust; ik schreef daar eerder over. Elke keer als ik weer dacht wat gevonden te hebben ging het eigenlijk over zijn vader, de musicus Henri Zeldenrust.

Henri Zeldenrust, American Foto 1935, gemeentearchief den Haag.

Ik besloot maar eens wat meer aandacht te besteden aan die vader. Hij dirigeerde van alles, maar zijn expertise lag duidelijk bij de opera en operette; lees ook de wikipedia-pagina die ik over hem maakte. Je zou dus denken dat er wel wat grammofoonplaten van gemaakt zouden zijn.

Grammofoonplaat, foto Ben Poelman.

Er bleek er maar één te zijn: die met het Jamboreelied. Er werd in 1937 een wereld jamboree gehouden in Vogelzang. Ter gelegenheid daarvan kwam er een Jamboreelied dat dus is opgenomen op deze grammofoonplaat. De muziek er van is ook niet moeilijk te vinden.

Toen ik dat mijn buurman vertelde kwam hij met het verhaal dat zijn – overleden – vader daar ook bij was. Hij had daar nog een boekje van. Zijn twee tantes zongen het liedje wel eens samen. Tja, dat is natuurlijk wel heel bijzonder dus we besloten te proberen dit voor het nageslacht te bewaren.

Allerlei gremia werden bezocht zoals de historische vereniging Oud Leiden, maar geen daarvan wilde dit opnemen. Uiteindelijk de vraag voorgelegd aan de Leidse Glibber. Die zag er de lol wel van in. Hij werd zelfs enthousiast en wilde er een blog over schrijven, een artikel in het Leidsch Dagblad er aan wijden en voor Sleutelstad een geluids/beeldopname maken.

We maakten een afspraak in het begin van augustus. Maar ach … de dames vonden het echt te warm om ook maar iets in deze richting te doen. Het werd eind augustus. Het was zo’n 15 graden koeler, dat was een plus! En zo zaten we met de Emile van Aelst, alias de Leidse Glibber en Chris de Waard van Sleutelstad aan tafel om te bespreken wat te doen.

Het werd gezongen en op de piano gespeeld, dat Jamboreelied. Beide gingen prima, maar samen was wat lastig. Dan maar apart de begeleiding en de zang opgenomen!

Het resultaat mag er zijn. Er is een blog, een krantenartikel, een nieuwsitem op Sleutelstad Radio en een Youtube filmpje. Kortom, een mooi succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *