Ondeugende tegeltjes in de Stadstimmerwerf

Zoals al eerder gemeld kom ik regelmatig in de stadstimmerwerf van Leiden. Wat onmiddellijk opvalt als je binnenkomt is de rijke verzameling tegeltjes die tegen de muur zitten. Niet in de “opgeknapte” ruimtes, daar zijn de muren afgedekt met gipsplaat en is alle vroegere decoratie aan het oog onttrokken. Maar in de hal, de kelder en de achterkamer zijn nog veel tegels te zien.

Op een gegeven moment viel mijn oog op een tegeltje dat – hoewel het in niets afweek van de anderen – toch mijn aandacht trok. Deze vond ik in een nis in de kelder. Er zijn er wel meer van deze met een zeemeermin als thema, overigens.

Toen ik deze gevonden had ging ik verder kijken en in de hal vond ik nog een aardige. Je kunt je er van alles bij voorstellen, natuurlijk. Deze is omringd door tegeltjes met daarop kinderspelletjes afgebeeld overigens.

Bij de trap naar de achterkamer vond ik er een in de hoek van een trede. Zou dit engeltje nu een vuurtje doven? Zoals gezegd, iedereen mag er het zijne bij denken.

Toen ik op het wereldwijde web zocht naar andere “ondeugende tegeltjes” zag ik alleen het kussende paartje. En een artikel in het Noordhollands Dagblad uit 2017 heeft het nog over ene Tico Mak die “naughty tiles” plaatjes maakt en verkoopt. Bij bol.com waren die een tijdje te koop kennelijk. Tja, een plaatje op papier is vergankelijk maar als je het eenmaal tegen de muur hebt geplakt is het niet meer zo makkelijk weg te krijgen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *