De Stadstimmerwerf van Leiden

De stadstimmerwerf van Leiden, rechts rond 1930 getekend door Leo K. Zeldenrust en rechts in 2022 gefotografeerd door Paula van Ommen.

Deze maand ben ik veel te vinden in de Stadstimmerwerf van Leiden. Dat komt omdat ik er samen met anderen een tentoonstelling verzorg met de titel Leo K Zeldenrust tekende Leiden met tekeningen van Leo K. Zeldenrust en bijbehorende foto’s van Paula van Ommen. Meer hierover is te vinden op de website van de stichting Beheer Erfgoed Leo K. Zeldenrust.

Beeld van de dvd Blaeu Digitaal gemaakt mbv de kaart van Blaeu uit 1649.

Het is al een behoorlijk oud gebouw en maakte deel uit van een complete werf met aan rechterkant het huis van de stadstimmerman en links dat van de stadsbeeldhouwer. Het is gebouwd in 1612. Op verschillende plaatsen binnen zijn oud-Hollandse tegels te zien met allerlei uitzonderlijke afbeeldingen.

Toen ik pas in Leiden kwam wonen was het een opslagterrein waar weinig moois aan te zien was. Het geheel is in de loop der tijd omgevormd naar appartementen. De binnentuin is nu best een aardige plek om je even aan het stadsgewoel te onttrekken ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *