Emigrantjes in Plantsoenpark

Het zou alléén vanochtend mooi weer zijn dus na ons eerste kopje koffie gingen we snel op weg om de singelpark-route te lopen. Het merendeel is daarvan nu begaanbaar, maar er blijven vervelende stukken zoals omlopen om het energiebedrijf aan de Langegracht en om de voormalige meelfabriek. Het frustrerende is dat er niet echt een goede reden voor de afsluitingen lijkt te bestaan. Het lijkt alleen maar te dienen om de bouwfirma’s op een makkelijke manier te ontzien.

We hadden speciale aandacht voor het Plantsoen, want in dat park zou een kabouter zijn komen wonen. Hoewel de bewoning natuurlijk strikt genomen illegaal is, werd deze gedoogd. Half Leiden kwam zelfs in opstand toen bleek dat zijn onderkomen was gemolesteerd. Op dit moment gaf die kabouter niet thuis hoewel de Kerstboom al wel was opgetuigd.

Maar inmiddels zijn er toch wel wat meer. Zo is er een koppel dat zich net heeft gevestigd, zo lijkt het althans, Op grond van hun uitrusting zou je kunnen denken dat dit stel uit Mexico afkomstig is of wel een ander land waar men graag maïs eet.

Een kwam – naar eigen zeggen – uit Siberië. Hij heeft zijn bijltje er niet bij neergelegd en daar ziet de – gelukkig vermolmende – boom achter hem ook wel naar uit.

Maar het toppunt was wel de hele familie die was neergestreken in de spelonk in de voet van een grote boom. Het begint echt op massa-immigratie te lijken en het zou goed zijn als er een opperkabouter – grote Smurf of zo – bij zou komen om orde te houden.

De kleine immigranten bieden – zoals heel vaak met mensen van buiten ons eigen land – een heel kleurig geheel. Eigenlijk is het een welkome afwisseling in het anders toch wel heel bomige Plantsoenpark!

Eenmaal thuis namen we ons tweede kopje koffie van de dag. Het begon al te betrekken en we feliciteerden elkaar met de zonovergoten ochtendwandeling.

5 gedachten over “Emigrantjes in Plantsoenpark”

 1. Leuk Ger,
  Bomig plantsoen vind ik overigens prima. Kabouters kunnen deels afkomstig zijn van nederzetting in waterleidingduinen nabij De Zilk. De aldaar residerende kabouters zijn na een groot trollenoffensief vertrokken, althans degenen die op tijd konden wegkomen.
  Zelf hebben wij vandaag om ca. 19:00 uur de buitenlucht opgezocht op een donker strand in Katwijk. Beetje wind woei door mijn te dunne handschoenen. Na 55 minuten ook nog een paar spetters. Toen al auto in zicht. Had overigens wel sfeertje daar. Verlichte, op betere olieprijs wachtende, bomschuiten aan de einder. Voorts een rij achterlichten van het Don Quichotte bedreigende leger windenergiewieken. Ook nog een mysterieus dansend lichtje op het strand, wat bij nadere inspectie later een viervoeter met halslicht bleek te zijn. De bronzen Engelandvaarders in een onheilspellend maar toepasselijk perspectief. En dan die restaurants, binnen op volle lichtsterkte, sommige ook met schreeuwende kerstverlichting. Stukje Kooi aan de Kattekker kust. Overigens geen mens aan de dis, zelfs niet in het hotel. Alleen Corona, die had het rijk alleen en genoot wellicht met volle teugen. Una ook maar lichtje om hals gebonden, om haar niet kwijt te raken in de duisternis. Hondje had het naar de zin, slechts een keer hysterisch uitgevallen naar soortgenootje. Wel weer tennisbal zoek gemaakt. Parkeerautomaat (tot 21:00 uur aan de orde) accepteerde betaalkaart niet. Voor de zekerheid alles fotografisch vastgelegd. Geen luie verbalisant in verklikkarretje gezien overigens, maar je weet nooit. Mogelijk wordt toch nog een souvenir nagezonden. Verder wat wandelende sneeuwmutsen en wat chillende opgeschoten jeugd (met dubbele vroemvroem uitlaat) leunend tegen hun occasion. Onderweg
  naar Leiden ruitenwissers weer aan.

  1. Bedankt voor je reactie, Wim. Maar die kabouter uit Siberië was die eerder in de Zilk? Moet hem eens te spreken zien te krijgen daarover. Ben wel benieuwd.
   Overigens, bij het hoofdstuk “Betaald parkeren op straat” van http://www.katwijk.nl lees ik “Tussen 1 oktober en 31 maart kan u de eerste 2 uur gratis parkeren in alle parkeergarages en op het parkeerterrein Noordduinen en Zuidduinen. Registreer uw kenteken bij de betaalautomaat of in uw parkeerapp. De eerste 2 uur worden niet aan u berekend.”. Moest je wel betalen?

 2. Goede morgen heren & levensgenieters 😉

  Het is mij een waar genoegen eea te kunnen en mogen lezen over jullie beider gedachtegangen in relatie tot spontane buiten wandelingen die hier in het mijns inziens mooie westen van ons land hebben plaatsgevonden.

  Leuk ?

  M.v.g. Rolf

 3. Hoi Ger,
  Het is extra genieten he in het Singelpark met alle kunst en de kabouters in het Plantsoen. Zoals je gezien hebt ga ik vrijwel elke maand even kijken hoe het met het kaboutervolkje gaat. Mooi verslag van jullie wandeling in december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *