Mijn vader’s mondharmonica

Foto van webstek van Egbert Dikken over mondorgels.

Afgelopen week heb ik een puzzel opgelost, GC4VKJ8 Heart of Gold genaamd. De puzzel gaat over een diatonische mondharmonica zoals door Neil Young gebruikt in het liedje Heart of Gold. Terwijl ik mij met die puzzel bezig hield herinnerde ik me dat mijn vader ook twee mondharmonica’s had, een grotere rode – een beetje zoals in het doosje op bovenstaande foto, en een kleinere groene. Op gegeven moment speelde hij daar op, ik meen me te herinneren het liedje When the Saints Go Marching in. Dat wilde ik nou ook wel leren en ging het proberen.

Natuurlijk lukte het maar matig en ik had moeite om uit mijn hoofd de juiste noten te spelen. Ik probeerde ze op te schrijven zodat ik het makkelijker kon spelen. Er stonden wel cijfers op de mondharmonica die ik op kon schrijven, maar ik wilde het in notenschrift. Dat had ik op school gezien en mijn zus gebruikte dat ook bij blokfluitles. Verwarrend was wel dat uit elk gaatje meerdere tonen gehaald konden worden. Dat strookte niet met de eenvoud van de cijfers.

Ik ben er mee naar de zangmeester van mijn lagere school gegaan, meester Rentink. Die keek afkeurend naar mijn eerste poging tot notenschrift en schreef gehaast het liedje uit op een paar lege notenbalken op het vel. Daar kon ik het mee doen. Het leek in niets op wat ik eerder had opgeschreven. Erger nog, ik kon geen enkel verband leggen tussen mijn poging en wat hij had opgeschreven. Zelfs zijn g-sleutel haakte aan een andere balk dan ik gewend was. Ik was te verbrouwereerd om verder te vragen. Mijn pogingen zijn dan ook daarmee gestrand. Ik heb die harmonica’s daarna niet meer aangekeken.

Om de puzzel Heart of Gold op te lossen moest ik weer door dezelfde problemen heen. Het grote verschil is dat opzoeken nu oneindig veel gemakkelijker is geworden. Die cijfers op de mondharmonica hadden wel degelijk wat met noten te maken maar er werd onderscheid gemaakt tussen blazen en zuigen. In feite ook nog tussen hard en zacht blazen of zuigen. Er blijken gewoon tabellen te zijn die voor elk type mondharmonica aangeven hoe die indeling is. Een uitgebreide tabel, die ik dan ook voor de puzzel gebruikte, is deze. Daarmee werd de oplossing snel gevonden en kon de opdracht met succes worden afgerond.

2 gedachten over “Mijn vader’s mondharmonica”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *