Het komt regelmatig voor dat mijn hulp wordt ingeroepen om te “kijken naar de elektra”. Soms betreft het een uitbreiding van een groepenkast maar vaker gaat het over serieuze problemen.
De hierboven links afgebeelde groepenkast is een van de projekten waar ik bij betrokken ben geweest. Het is duidelijk te zien dat hier veel aan geprutst is. Zo past de op een na rechter schakelaar helemaal niet in deze kast en is er provisorisch in gemonteerd. Die ernaast was gedeeltelijk verkoold: slechte contacten. Deze situatie was zo slecht dat ik er een compleet nieuwe groepenkast voor in de plaats gemonteerd heb, zoals rechts is te zien.
Als grote verbruikers, zoals een oven, inschakelen dan kan het wel voorkomen dat lampen een kort moment wat minder licht geven. Dat komt in feite redelijk vaak voor. Maar wat is een klein beetje minder? Als de lampen zelfs praktisch uit gaan is er echt wat meer aan de hand. Toen ik dat probleem voorgelegd kreeg had ik aanvankelijk niet zo’n goed idee waar te beginnen. De groepenkast is toch de meest logische keuze ook al was de installatie helemaal nog niet zo oud: minder dan 20 jaar.
Slechte contacten geven grote contactweerstand waardoor het verschijnsel als hierboven beschreven kan voorkomen. De eerste poging was dan ook om van alle contacten in de groepenkast de klemschroeven aan te draaien. Geen van de contacten leek slecht aangedraaid maar op een gegeven moment viel me bij de hoofdschakelaar wat zwarte blakering op de draad op. Onder de juiste hoek bekeken, zie foto, blijkt zelfs de hoofschakelaar zelf aangetast. Het was duidelijk dat het probleem hierdoor veroorzaakt kon worden. In dit geval heb ik de bewoners aangeraden een installatieburo de opdracht te geven de hoofdschakelaar te vervangen. Toen dat gebeurd was, was het probleem verholpen.
De moraal van het verhaal …
Nog niet zo lang geleden werd keuring en controle van elektrische installaties door de nutsbedrijven gedaan. Nu gebeurt dat niet meer maar dat wil niet zeggen dat keuren niet meer nodig is. Integendeel! Als je in overweging neemt dat 33% van de woningbranden veroorzaakt worden door een storing in de meterkast dan ga je daar misschien anders over denken. De twee voorbeelden die ik hierboven beschreef zouden op termijn zeker tot brand geleid hebben.
Maar er is nog een belangrijker aspect. Als eigenaar of gebruiker van een woning, bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de elektrotechnische installatie. Dat betekent dat als er na brand de oorzaak wordt gevonden in de elektrische installatie dan keert een verzekering niet uit als u niet kunt aantonen dat deze regelmatig gekeurd is.
De Vereniging Eigen Huis adviseert in ieder geval elke 10 jaar de aarde en de aardlekschakelaar te laten keuren. Bij zo’n keuring wordt natuurlijk ook naar de groepenkast gekeken en zullen ernstige problemen gemeld worden. Er is volop keuze aan bedrijven die een keuring willen verzorgen, zelfs Eigen Huis biedt die aan.
Nou Ger ben het volledig eens met je constatering dat een periodieke keuring zo gek niet is. Eigenlijk is die ook nodig voor de gasaansluitingen, men is tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor alle nutsvoorzieningen en wie let er op de gasslangen die allemaal een houdbaarheidsdatum hebben??
Ja Leo, de Vereniging Eigen Huis biedt dan ook een huiskeuring aan waarin al dit soort aspecten aan de orde komen.