Wenen – Schönbrunn

Dinsdag beloofde het de mooiste dag van de week te worden. Mooie reden om een fietstocht in de omgeving te maken. Echter, woensdag en donderdag zou het kasteel Schönbrunn gesloten zijn vanwege het midzondernachtsconcert. Dus de fietstocht ging noodzakelijkerwijs naar dat landgoed. De fietsroute bracht ons aan achterin het landgoed, bij de Glorietta en toen bleek dat we op het terrein niet mochten fietsen. Tja, dan maar de fietsen geparkeerd en verder gaan lopen.

Bij de Glorietta aangekomen was het natuurlijk tijd voor koffie met gebak: Apfelstrudel. Daarna op pad naar de ingang van het kasteel waar we de binnenkant eens van gingen bekijken. Het duurde even voor we daar waren. Normaal zou het al een forse wandeling zijn maar voor het komende concert was al veel afgezet. Na flink zoeken vonden we de ingang en konden we toch binnen ons tijdslot naar binnen gaan.

Binnen is het wat je er van verwachten mag: pracht en praal met zelfs versierde kakdozen! De balzaal komt veel op foto’s en dergelijke voor maar als je er in staat valt je de grootte werkelijk op.

Na een forse wandeling door het paleis kwamen we weer buiten aan. Tijd voor een klassieke lunch: Weense worstjes met mosterd en mieriksworel. Met brood en bier er bij smaakte het prima!

Voor de middag hadden we een wandeling door de tuinen in gedachten. Als eerste een hoftuin . De zon scheen uitbundig maar er was een mooie weg onder een haag door zodat je veel in de schaduw liep. Bovendien ga het alleraardigste doorkijkjes.

En natuurlijk was er een Orangerie. Dat is te zeggen, het gebouw was op een grote palm na helemaal leeg: alles stond buiten. In tegenstelling tot veel andere orangerieën die we bezochten mocht deze de naam daadwerkelijk dragen: veel citrusboompjes! Ook heel veel soorten appelbomen waren hier in potten aanwezig.

Waar we vanochtend vanaf de Gloriette naar het paleis onderaan liepen moesten we nu in de warme zon omhoog. Gelukkig was er aan de zijkant een pad met redelijk veel schaduw. Dat scheelde wat. Tenslotte konden we vanaf de Gloriette nog genieten van een goed uitzicht over het landgoed en de stad. Maar het echte genieten was in het café er onder: heerlijk roomijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *