Tordesillas, stad van de stieren

Uitzicht op Tordesillas

De camping ligt aan de overkant van Tordesillas. Als je de brug overkomt vallen twee dingen op. De eerste is de stier op de rotonde en het tweede de ijzeren hekken die je hier en daar ziet.

Over de stier doet een verhaal de ronde over Johanna de Waanzinnige. Zij was de echtgenote van Filips de Schone van Boergondië. Het huwelijk van Filips De Schone en Johanna De Waanzinnige is gesloten in De Kempen in Lier, wat zorgde voor een verbintenis tussen de Nederlanden en Spanje. Johanna werd geestesziek verklaard – anders zou ze door opvolging koningin worden – en opgesloten in het klooster Real Convento de Santa Clara, een honderdtal meters rechts over de brug.

De legende gaat verder dat Johanna vanuit het klooster via een kleine raampje de stierengevechten probeerde mee te maken. Vandaar dat in Tordesillas de traditie ontstond om in het najaar een stier over de brug te jagen. Mannen proberen te stier te doden door hem met speren aan te vallen. Degene die de stier kan doden is koning van Tordesilla voor één dag. Door het barbaarse karakter ondervond het evenement veel weerstand en sinds 2016 is er een decreet uitgevaardigd dat het verbiedt om de stier te vermoorden. De hekken bakenen het gebied af waarbinnen gejaagd mag worden op de stier.

De weersvoorspellingen waren niet al te goed vanochtend dus we gingen meteen met de fiets op pad. De route leidt langs de Douro en omstreken. De route is een kleine 20 km, dus goed te doen in een ochtendje. Jammer dat er middenin een stuk over zandpaden was, dat maakte het wat minder aardig.

Vanaf diverse plekken waren er aardige doorkijkjes naar de rivier en naar het stadje. Hierbij een uitzicht over de brug.

Het landschap wordt gedomineerd door landbouw met hier en daar wat bosgebied. Onderweg kwamen we nogal wat wandelaars en ook andere fietsers tegen. Veel mensen met hetzelfde idee.

In het stadje gingen we nog op zoek naar een supermarkt, maar de dichstbijzijnde die open was was op de camping zelf. Straks uitgebreid lunchen en dan zal het weer gaan regenen. Toch een mooie dag voor vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *