Los Picos de Europa

Natuurgebied Los Picos de Europa

Het aanvankelijke plan was om in Fuente Dé, een ski-oord in het natuurgebied Picos de Europa, te overnachten en daar te wandelen. Het weer, wat fysieke problemen en de aanzienlijke drukte pleitten daartegen. In plaats daarvan een tocht met de auto door het natuurgebied naar Fuente Dé en vervolgens verder rijden naar Cudillero waar we dan vervolgens een nacht langer verbleven.

Het eerste stuk vanaf Bilbao was natuurlijk snelweg. Maar bij Unquera sloegen we de N-621 in. Maar eerst stopten we voor een kopje koffie en wat inkopen. De autoweg slingert langs een riviertje, de rio Devo, tussen langzamerhand hoger wordende pieken door het berglandschap. Het is er erg nauw, hier en daar één-richtingsverkeer, en weinig stopplaatsen.

Maar als je er dan eentje kunt oprijden dan is het uitzicht gelijk magnifiek. Niet alleen vangen we nog een beeld van de maan, maar ook nog een roofvogel op jacht!

Jammer genoeg doen zich niet veel van dit soort buitenkansen voor. Wel komen we door veel dorpjes die of héél rustig of heel druk zijn met toeristen. Geen van beide erg interessant.

Een iets groter dorpje is Potes, kennelijk belangrijk in het ski-seizoen. Maar nu ook. We rijden het rustig door en slaan af naar Fuente Dé. Daar is de mogelijkheid met de lift naar het hoogste punte te gaan. Gezien de tijd gaan we eerst lunchen in een verassend rustig restaurant. We eten vissoep en een gemengde salade, het smaakte ons goed.

Een uitstapje naar boven laten we maar zitten. Het is toch later worden dan gedacht en de reis is nog lang. We rijden eerst terug naar Potes om de weg langs de N-621 te vervolgen tot Riaño. Daar slaan we de N-625 en bij het dorpje Puente de Tartoros de CL-635. Als we Asturië in rijden wordt het de AS-117!

Onderweg veel uitzichtpunten, zoals hier. De scherpe pieken zijn verdwenen, het glooit hier meer en alles is veel groener. Het heeft zo zijn eigen charme.

We stoppen nog een keer op het hoogste punt, de Puerto de San Glorio van 1609 meters. Het is duidelijk een geslaagde tocht als we zo ega zien zitten!

Vanaf daar wordt de weg die ook langs een riviertje loopt, de rio Nalón, steeds breder waardoor langzamerhand de snelheid toeneemt van zo’n 30 km/h gemiddeld tot 110 km/h als we vlak voor Cudillero zijn. Bij de camping is het gelukkig heel gewoon dat mensen wat later zich aanmelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *