Krakow

Op donderdagochtend 16 juli moesten we vroeg op om een wat lange reis naar Czestochowa te ondernemen. Daar hadden de studenten een bedrijfsbezoek aan Air Products voorzien en Ger zou meegaan. Carla heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Jasna Gora, de kapel van de Zwarte Maagd, te bezoeken. Een foto-impressie hieronder

Rond 12 uur was door de studenten een lunch in een pizza-restaurant in de buurt voorzien en daar sloten we bij aan. Daarna op weg naar Wielicka, bij Krakow, om de zoutmijn te bezoeken. Door files werd het bezoek aardig opgeschoven maar uiteindelijk konden we nog voor sluitingstijd een rondleiding krijgen.

Na deze excursie zijn we teruggegaan. Het was eigenlijk best wel warm en het was tijd voor verkoeling onder de bomen van de camping.

De vrijdagochtend zijn we de binnenstad van Krakow gaan bezoeken. Vanzelfsprekend als eerste het grote slot Wawel.

Na de lunch is Ger naar het ICSC gegaan waar de studenten later een bezoek zouden brengen. In de tussentijd heeft Carla de omgeving van de grote markt bezocht.

Die avond zijn de studenten uitgenodigd door het ICSC om in de stad te eten en na afloop naar een jazz club te gaan. Wij zijn toen mee geweest.

Zaterdag zijn we naar de joodse wijk gegaan. Er zijn een groot aantal synagogen waarvan we alleen de Oude Synagoge uitgebreid bezocht hebben. Wat opviel was het grote aantal joodse groepen dat door de wijk werd rondgeleid.

Verderop waren de getto’s waar Joden werden verzameld om tenslotte afgevoerd te worden. Het plein is als monument voorzien van stoelen en symboliseren de have en goed die de Joden hier moesten achterlaten.

055

Het was inmiddels behoorlijk warm geworden en dus zijn we hierna naar de Grote Markt gegaan om in de schaduw een ijsje te nemen. Het werd een wat uitgebreidere sorbet … ’s Avonds werden we verwacht in het restaurant Ogniem I Mieczem (te vuur en te zwaard).

057

We zijn daar langs de rivier naar toe gelopen en kwamen derhalve eerder aan dan de studenten. Met een lekker biertje en een wijntje is de tussentijd doorgebracht.

059

Dit restaurantbezoek was het afscheid van de studenten. Zij zouden morgen naar Warschau gaan en wij zouden verder in de omgeving gaan banjeren. Het werd wel een speciale maaltijd waarbij het hoofdgerecht de naam van het restaurant – Ogniem I Mieczem – eer aandeed.