Heidelberg en Ulm

Dinsdag was weer een reisdag, nu naar Ulm. Onderweg stopten we in Heidelberg op een (gratis) parkeerplaats buiten het centrum. Vandaar was het eenvoudig om met de tram naar de binnenstad te reizen. Na een wandeling langs de Neckar kwamen we bij de oude brug. Tegenover de poort hebben we onze lunch genoten. Daarna nog even door de stad gewandeld om vervolgens met de tram terug te gaan naar de auto.

In de namiddag kwamen we aan in Ulm. De meeste tijd konden we goed doorrijden maar er waren best veel onderbrekingen door werkzaamheden. De kampeerplaats die we dit keer hadden uitgezocht was er een bij het Donaubad, een zwembad. Toiletvoorzieningen en dergelijke zijn in het zwembad. Het is de enige kampeerplek in Ulm op loopafstand van de binnenstad. Voor de avond hadden we gereserveerd in een restaurant in het Visserskwartier. Best een bijzonder pittoreske omgeving. In restaurant “Zur Forelle” hebben we lekker gegeten (je mag raden wat). De wandeling terug langs de Donau en de Iller leverde nog wel een mooi plaatje van het Munster van Ulm op.

De volgende dag brachten we ’s ochtends een bezoek aan de binnenstad. Natuurlijk moesten we het Munster ook van binnen bekijken. Het is een kerk met veel opsmuk. Hiernaast een impressie van het koor gezien vanaf het altaar. Het altaar zelf wordt momenteel gerestaureerd, dus daar is weinig van te zien.

Na nog wat door de straatjes gebanjerd te hebben vonden we een geschikte plek voor een kopje koffie. Daarna hebben we een dagkaart voor de bus gekocht. Daarmee konden we terug naar de camping. Vervolgens de wandelschoenen aan en met bus en tram de hoogte in. Immers, Ulm ligt in een kom omgeven door hoger gelegen gebied. De wandeling voerde langs de rand van het hogere gebied.

In de achttiende eeuw werd Ulm een vestingstad: een grote vesting werd aangelegd rondom Ulm. Die diende aanvankelijk om de Fransen en andere belagers op afstand te houden. In de tweede wereldoorlog bleek de vesting nutteloos: van de lucht uit werd deze zwaar gebombardeerd. Nu zijn herstelwerkzaamheden bezig om sommige onderdelen in oude glorie te herstellen. Het zijn indrukwekkende bouwwerken.

2 gedachten over “Heidelberg en Ulm”

  1. Lekker vakantie vieren samen. Kaffee mit torte, abendessen mit forelle en natuurlijk spazieren. Betere werk dus, wij zouden gerust nog een tukkie doen am mittag. Maar ja…
    Groet, Wim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *