De stranden van Barreiros

Strand tegenover camping Gaviota in Barreiros

Gisteren reisden we van Cudillero naar Barreiros, niet over snelwegen maar binnendoor. Dat leverde een hoop leuke uitzichten op want je hebt veel meer tijd om even rond te kijken. Telkens kruisten we weer de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en waren er wandelaars langs de weg. In de middag bereikten we de camping maar al spoedig begon het te onweren. Na verloop van tijd zijn we de cafeteria/bar van de camping in gegaan om wat te drinken en te eten. Dat beviel prima.

Vandaag beloofde het in ieder geval in de ochtend mooi weer te zijn. We gingen dus vroeg op pad om een fietstocht langs de stranden van deze streek, Lugó te maken. Maar eerst naar de dichtstbijzijnde geldautomaat want hier betalen met kaart is toch niet zo gewoon. Gelukkig was dat dicht bij het startpunt van de fietstocht: het station van Barreiros. De weg er naar toe was wat merkwaardig, een soort bosweg waarlangs jagers met geweren stonden opgesteld. Waarschijnlijk om honden te trainen. We hebben dat maar niet verder nagevraagd.

Onderweg naar de kust worden we langs wat kleine dorpjes geleid. Bij meerdere staat een gebouwtje als hiernaast afgebeeld. Zeker weten doe ik het niet maar voor mij ziet het er uit als een drooghok. We komen er nog wel eens achter!

Spoedig daarna komen we langs het belangrijkste natuurreservaat in de buurt: het strand van de kathedralen. De doorgroefde bergen in de zee zien er inderdaad “kathedraalachtig” uit. Het is er al vroeg druk met toeristen maar gelukkig vinden we toch nog een plekje om een kopje koffie te genieten.

Een leuk havenplaatsje onderweg is Rinlo. Als wij er langs rijden is het nog vroeg maar men is al druk doende om op het havenplein de tafels en stoelen klaar te zetten voor de toeristen die ongetwijfeld straks langs zullen komen.

En natuurlijk zijn vuurtorens onderweg ook belangrijke toeristische trekpleisters. Er komt zelfs een toeristentreintje uit een naburig stadje naar toe gereden!

De tocht leidt nog helemaal naar Ribadeo, een grotere havenplaats langs de kust. Van daaruit gaat de route weer terug, deels over al gereden paden. Onderweg krijgen we nog een ander beeld van het strand van de Kathedralen.

Vlak voor de camping stoppen we bij een restaurant om een salade als lunch te nemen. Dan zijn we terug bij de camping. Er staat dan 48,5 km op de teller: een flinke maar mooie fietstocht. Nu sluiten we ons aan bij de andere spanjaarden die siësta vieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *