De “Batterijen van de Dames” in San Sebastian

De baai “La Concha” van San Sebastian

Het was aanvankelijk niet de bedoeling maar omdat we vóór 12 uur bij de caravanplaats van Bilbao moesten zijn hebben we de zondag gebruikt om een tussenstop in San Sebastian te maken. We parkeerden op een gratis parkeerplaats naast het stadion Donostia Arena en vertrokken met de eveneens gratis bus naar de binnenstad.

De oude stad ligt aan de haven en het meest indrukwekkende dat dan ook meteen opvalt is de Monte Urgell berg met daarop een Heilig Hart beeld. Daar moesten we natuurlijk op, ondanks de best wel hoge temperatuur. Alle winkels gingen dicht rond één uur om pas om 5 uur weer open tegaan. Men houdt siësta hier, maar domme toeristen zoals wij natuurlijk niet!

Gelukkig is de stijging maar matig en loop je grote stukken onder de bomen. Niet handig voor de verdediging van dit van oorsprong miliraire terrein maar wel voor ons!

Dan komen we bij de historische verdedigingswerken: de “Batterijen van de Dames”. De naam prikkelt de fantasie. De soms enorme achterwerken van de spaanse dames inspireren daar ook nog eens toe. Je zou ook kunnen verzinnen dat de mannen op zee waren om het land te verdedigen en om te vissen. Maar zo zit het niet. De dames moesten hier langs om te wassen. Er was hier dus veel meer dan elders veel contact tussen de verdedigers en de dames!

En de weg naar de wasplaats was ook nog eens goed verborgen, met allerlei listige hoekjes voor de verdedigers! In ons geval was het de weg naar een bar waar de toch wel dorstige toeristen de dorst laven kon.

Na deze enerverende wandeling, het Heilig Hart beeld lieten we links liggen, kwamen we na een rustige afdaling terug in het stadje. Het begon intussen al weer wat levendiger te worden. Met name door grote groepen jongeren die hier om de een of andere reden ronddoolden.

Na nog een uurtje op het plein gezeten te hebben trokken we de steegjes weer in op zoek naar wat te eten (en te drinken). We vonden een bijzonder aardige bar waar men bijzonder veel soorten pinxtos serveerde.

Geheel voldaan wandelden we later terug naar de bushalte om ons weer naar de kampeerwagen te laten voeren. De volgende dag konden we op weg naar Bilbao.

Een gedachte over “De “Batterijen van de Dames” in San Sebastian”

  1. Hoi Carla en Ger
    Het is weer een ontspannen tocht die jullie maken en veel zien.
    Hier is het heel zomers met hoge temperatuur ook voor de komende dagen, hopelijk hebben jullie ook goed weer na de eerdere buien.
    Goeie reis weer verder ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *