Cairo – Kerken en zo

Kerk van Sint Joris (Saint George) in Cairo

Mijn tweede dag in Cairo wilde ik wel de Koptische kerken bekijken. Met name de “Hangende kerk” prikkelde mijn fantasie. Je kunt je het met al die minaretten in de stad nauwelijks voorstellen, maar vroeger was Egypte koptisch, katholiek dus.

De keuze van heiligen is anders dan we gewend zijn. Als je het nog niet opgevallen was op bovenstaande foto, op die hiernaast staat duidelijk op gouden achtergrond Sint Joris met de draak afgebeeld.

Naast de kerk is een heel grote begraafplaats. Je komt er behalve arabische namen ook Franse en Engelse tegen. Best boeiend om eens rustig doorheen te lopen. De drukte van de stad is onder de bomen bijna verdwenen.

Tussen de kerk en de begraafplaats is het museum, dat komt later. Er naast met een trap naar beneden komen we in een smalle, overdekte straat. Langs de muren hangt allerlei, meest stichtelijke, lektuur. Een aantal ervan herkennen we ondanks het arabisch, zoals het boekje Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupérie.

Aan de zijkanten zijn deuren, de meeste leiden naar een kerk zoals hiernaast getoond. Van binnen zijn ze veel hetzelfde, dus na verloop van tijd ken je het wel. Natuurlijk is elke kerk gewijd aan een andere heilige hoewel ik meen dat er nog wel een Sint Joriskerk bij was. Maar die is dan ook wel heel populair!

Waar ik wel meer van wilde weten was de zogenaamde “hangende kerk”. De kerk hangt niet over water, zoveel was me al duidelijk. Waarom dan wel “hangend”? Wel, hij is gebouwd boven een Romeins fort dat nu natuurlijk inmiddels in onbruik is geraakt. Deze kerk is gewijd aan Maria: twee torens met een rond raam bovenin het middenstuk.

In de kerk zijn doorkijkjes waarmee je de onderliggende romeinse resten kunt zien. Hieronder is het poortgebouw van het fort. Ik kon het zelf niet zo goed ontwaren, maar dat is wat ze zeggen.

Na een aantal van de vele kerken bekeken te hebben zijn we ook het museum binnnengegaan. Heel veel artefacten zijn daar te vinden. Een bijzondere was een afbeelding van de zondeval: rechts nog onbevangen maar na bezoek van de slang beschaamd!

Na wat in de buurt gegeten te hebben – het is een toeristentrekker hier dus veel eettentjes – op jacht naar een schat, een geocache. Die was langs de Nijl op een boot annex koffiebar verstopt. Zonder veel moeite de lokatie kunnen vinden!

Als afsluiting nog een bezoekje aan een parkje. Deze had de bijzonderheid dat er kunstmatig rotsen in waren aangebracht. Leuk voor kinderen, die grotten en allerlei gangetjes overal.

We troffen het wel, want voorin het parkje was ook een rommelmarkt. Veel kleren maar ook wel wat prullaria. Leuk om even doorheen te lopen.

Hierna zijn we naar het hotel gegaan. ’s Avonds in de buurt wat gegeten en toen was het voor mij tijd om naar een hotel bij de luchthaven te trekken. De volgende dag vroeg op om naar Sohag te trekken.

2 gedachten over “Cairo – Kerken en zo”

  1. Nou Ger dit was een geweldige ervaring voor jullie en interessant al die oudheden waar ze ook al jaren aan het graven zijn naar verdere geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *