Sohag

Opgraving bij Sohag

Het hotel voor de komende week in Sohag bleek een boot aan de oever van de Nijl te zijn. Deze was van Italiaanse makelij en de inrichting was dan ook westers. Wellicht was dat de reden om voor een boot te kiezen.

We waren overigens gasten van de universiteit en dus kregen we constant politiebescherming. We konden dus niet vrijuit door het stadje bewegen en dat ondervond ik wel als een beperking. We verbleven de meeste tijd dus in het hotel of op de universiteit. Maar er waren ook excursies.

Opgraving

Bij bijna alle opgravingen in Egypte komen er meerdere perioden over elkaar heen in beeld. Zo ook hier waar pharaonische beelden zijn gevonden maar ook een romeins, zij het zonder hoofd.

Sommige artifacten hadden nog een spoortje van de oorspronkelijke kleuring, heel bijzonder.

Weeffabriek

Het straatje waaraan de weverij was gelegen was zo smal dat de bus er niet doorheen kon. Onder stevige politiebegeleiding werden we daarom naar het fabriekje gebracht.

Onderweg kregen we een goed beeld van een winkelstraatje in Sohag. De moskee in de verte ziet er, net als alle andere in de stad, picobello uit. De huizen in het straatje zijn allemaal wat beduimeld maar worden allemaal wel bewoond.

Ondanks de beperkte ruimte in het fabriekje stonden er maar liefst vier weefgetouwen. Ze werden op de klassieke manier bediend. Een man gaf een demonstratie: de snelheid was verbluffend.

De veelkleurige sjalen en andere dingen die ze hier maakten werden over de hele wereld verhandeld. Er zouden ook twee verkooppunten in Nederland zijn.

Natuurlijk was het de bedoeling dat we er wat gingen kopen, maar ik had als beloning voor mijn activiteiten al een sjaal gehad. Ik hoefde niet nog meer!

Nationaal museum
Foto van museumpagina op Facebook

Aan ons bezoek aan het museum werd op facebook ruim aandacht gegeven, zie hier.

Het bezit van het museum konden we vergelijken met dat van het Oudheidkundig Museum van Leiden. Een beeld van Seti ontbrak dan ook niet. Er was een gids die ons uitgebreid vertelde wat er allemaal te zien was. Maar dat kon ik ook van de bordjes lezen dus ik ben mijn eigen gang gegaan.

Verder waren er veel mummies waarvan een verzameling mij het meeste trof. Veel beesten, maar een kat vond ik niet!

Buiten waren er nog meer geamputeerde beelden. Complete waren er eigenlijk nauwelijks. Bij de archeologische plekken die we nog gaan bezoeken worden de beelden aangeheeld, dan lijkt het mooier.

Een gedachte over “Sohag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *