Adelaarsnestenroute

De camping Brandysówka ligt in feit maar 20 km van Krakow. Van Krakow naar Czestochowa hebben we dinsdag 21 juli een toeristische tocht gevolgd, de adelaarsnestenroute. De eerste stop hoorde daar niet echt bij, het was een kalkoven die door wandelaars wel “Minas Tirith” wordt genoemd. Er zou ook een schat liggen, maar die hebben we niet gevonden.

008Het eerste “adelaarsnest” was het koninklijk slot van Ojcow, eigenlijk de ruine er van.

014Daar vlakbij, in Grodzisko, is een klooster met een wel heel bijzonder monument: een olifant die een obelisk op de rug draagt. Een eerbetoon na een verovering …

DSC00006Bij de Pieskowa Skala hebben we koffie gedronken – vanzelfsprekend met gebak. Het paleis zelf was ontoegankelijk vanwege verbouwingen.

018Het dropje Olkusz was de volgende langs de tocht. Een heel pittoresque centrum waar we eigenlijk alleen maar langsreden.  Veel interessanter leek ons een ander natuurfenomeen, de Bledowskiwoestijn: een woestijn-achtige steppe midden in boslandschap.

020Erdoor lopen was er niet bij, we mochten het op afstand bekijken. Er zou ook een schat bij verstopt zijn, maar die bleek al verdwenen.

Daarna volgde weer een ruinie, ditmaal van het ridderlijk kasteel Ogrodzieniec. De toeristische attractie werd echter gevormd door een veelheid aan plezierparken rond ridderspelen en wat dies meer zij. Belangstelling voor de ruine was er nauwelijks.

022Van de gelegenheid hebben we gebruik gemaakt om twee lokale toetjes, met pannekoeken, te genieten: heel bijzonder.

De volgende twee punten kwamen bij toeval in opgekeerde volgorde aan ons voorbij dan als voorzien was: eerst het tot restaurant/hotel gerestaureerde Bobolice …

026en daarna de ruine van Milow.

024Het werd dus andersom.

Daarna doorgereden naar een camping naast de Jasna Gora in Czestochowa, een bedevaartsoord waar Carla eerder uitgebreid ronddwaalde. ’s Avonds hebben we een van de restaurantjes uitgezocht om wat te eten. Buiten regende het even maar daar hadden we geen last van.

028Bij het teruglopen naar de kampeerplaats nog even de kathedraal van de Zwarte Madonna aangedaan: had Ger die ook gezien.

De volgende ochtend nog even een schat op het terrein van Jasna Gora gezocht en gevonden. Het was nog vroeg dus er waren niet al te veel mensen die zich er aan konden storen. Op ons gemak zijn we toen naar Wroclaw gereden.