Fietstocht rond Amboise

Voor vandaag hadden we een fietstocht in gedachten. De weersverwachting ziet er niet bijzonder goed uit, maar het zou bij miezer blijven. Dus toch maar op pad. Vanuit de camping l’Isle d’Or op een eilandje in de Loire gaan we over de brug naar het station van Amboise. We fietsen langs een autoweg naar Nazelles-Négron, vlak langs een camping aan een grappig riviertje: la Cisse.

Vanaf hier gaat de route langs veel wijnhuizen, maar veel wijngaarden zien we niet aan deze oever. Maar er zijn er wel tussen de landerijen in.

Even verderop zien we een van de vele grotdorpjes. Het woord “cave” dat bij Franse wijnen gebruikt wordt krijgt hier zowaar betekenis.

We fietsen verder aan deze kant van de Loire. Af en toe is er wat miezerregen, maar door de droge tussenpozen is het goed te doen. De kleren drogen onderweg wel weer.

Dan maken we een bocht en gaan de Loire op, althans een soort landtong die in de Loire ligt. Aan weerszijden hebben we nu water. Het is er bijzonder rustig. Er zijn wel andere fietsers die min of meer dezelfde route volgen, maar die zijn hier niet te zien.

Aan het eind van de landtong ligt een spoorbrug. We moeten de steile dijk op: fiets aan de hand dus. En dan over een smal pad langs het spoor fietsen.

Vanaf de spoorbrug maak ik een foto. Aan het eind gaan we langs een iets minder steil pad weer naar beneden. Dan een eind langs de spoorlijn om vervolgens eronder door te fietsen. Maar voor we dat doen schuilen we even in een bushalte. Het is wat onaangenaam hard gaan regenen. We maken gebruik van de gelegenheid om een appeltje te eten.

Als de regen weer overgaat in miezer gaan we verder. Volgens de buienradar nog een kwartiertje, dan moet het droog worden. Laat dat nou kloppen! Dan komen we bij de Cher aan, we gaan een grote brug over.

Langs de route zien we veel kastelen, de meeste zijn nauwelijks te ontwaren. Dat komt gedeeltelijk door de rijke bomengroei er omheen en gedeeltelijk door het versluierende effect van de miezer af en toe. Deze kregen we goed in beeld.

We fietsen min of meer langs de oever van de Cher. Bij een stuw staat een prachtige, nog werkende watermolen: die moet op de plaat, dat zij duidelijk.

En dan fietsen we door onmetelijk grote wijngaarden. Af en toe een boerderij er tussen maar het overgrote deel van de grond wordt hier gebruikt voor de druiventeelt. En er hangen flinke druiventrossen aan de struiken: 2023 het wordt wellicht een goed Loire-jaar.

Tenslotte rijden we dwars door een enorm bosgebied om tenslotte bij de Loire terug te keren. Nog een stukje langs de oever en dan zijn we bij het centrum van Amboise. Daar wacht ons de lunch …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *