Trollstigvegen en Geiranger

Alle fjorden zijn mooi, maar sommige zijn mooier dan anderen. We laten ons leiden door een ANWB-kaart in het vertrouwen dat als het niet klopt er al veel eerder geklaagd zou zijn. Vanaf Trondheim zijn we de eerste dag naar Tresfjord gereden. Het fjord is inderdaad zeker de moeite waar daar en de camping Fagervik vlak voor het plaatsje evenzo.

De volgende dag was ingeruimd voor de Trollstigvegen. Een steile klim en ditto afdaling grotendeels over een enkelbaansweg met passeerstukken. Menig chauffeur kwam hier in de problemen. Van boven kon men niet alleen de waterval maar ook het gekrioel op de weg bekijken.

De natuur is eigenlijk een belangrijker reden om die weg te rijden. De weg naar boven is het lastigst. Over de hoogvlakte razen de rivieren die de watervallen voeden. Eenmaal op weg naar beneden zien we in de verte het reisdoel: Geiranger.

De beoogde camping was niet meer beschikbaar – geen kampeerauto’s in het hoogseizoen – maar de Vinje camping was wel beschikbaar en prima.

De volgende dag zijn we van de camping naar beneden gelopen om het plaatsje te verkennen. Daar waren we snel doorheen. Bij de haven lag een toerboot klaar voor vertrek; die ging een rondvaart maken door het fjord. We hadden gelezen dat het veel leuker is een ferry te nemen. Wij hebben die naar Hellesylt genomen. Een uur lang werden we vergast op allerlei uitzichten op het fjord. Na bij de haven de lunch gebruikt te hebben vertrokken we weer terug naar Geiranger. Nog geen kilometer uit de haven draaide de boot weer om: er was een probleem met de ferry aan de andere kant en die was niet vertrokken. Daarom kon onze boot daar niet aanmeren totdat het probleem was opgelost. Samen met een paar anderen moesten we toch echt terug. Na verloop van tijd deed de oplossing zich voor: wij zouden met een snelle toerboot teruggebracht worden. Het werd een complete tour die vele malen beter was dan de heentocht.

We moesten een speciaal pak aan waarmee we onder alle omstandigheden zouden blijven drijven. De tocht leidde langs (verlate) boerderijen en watervallen. De gids had er een heel verhaal bij. Uiteindelijk kwamen we weer in Geiranger aan. Het was een onvergetelijke dag geworden.

Later: het uitvallen van de pont heeft het lokale nieuws gehaald, zie hier.

Een gedachte over “Trollstigvegen en Geiranger”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *