Ombouw Opel Vivaro tot kampeerwagen (11)

Wie wel eens de binnenbekleding van een auto heeft proberen te verwijderen of veranderen die weet dat dat eigenlijk een hopeloze taak is: alles gaat onder je handen kapot. Plastic bevestigingen die voor eenmalig gebruik zijn ontworpen, stelpennetjes die afbreken, etc. De Opel Vivaro is daarop geen uitzondering. Maar toch moest de bekleding in de bestuurderscabine los genomen worden. Enerzijds om de kabel voor de achteruitrij-camera te leggen en anderzijds omdat de antenne verplaatst moest worden.

Normaal gesproken is de antenne bevestigd op een plateautje boven de bestuurder op het dak. Nu komt het hefdak gedeeltelijk over het plateautje heen. Daarom is gekozen voor een plek midden op de bus. Daar is een kort stuk van het dak dat niet gekromd is en waar de voet van de antenne zonder lekkagegevaar gemonteerd kan worden.

De meeste onderdelen van de binnenbekleding die moesten worden los genomen. Zonneklep, handvat en lampje gaven relatief weinig problemen. Juist het onderdeel met de minste functionaliteit zat ongenadig vast en kon alleen met redelijk grof geweld los worden genomen.

Het betreft het beugeltje om de zonneklep, die aan een kant stevig gemonteerd zit,  op de plaats aan de andere kant te te houden. Iets waar nauwelijks kracht op komt. Het bovenste exemplaar is redelijk ongehavend, de andere was in stukjes uiteengegaan. Met wat kunst en vliegwerk de beugeltjes toch weer bruikbaar kunnen maken. Onderin het beugeltje zit een moertje waarin een schroef vanaf de voorkant in gedraaid kan worden. Met die schroef wordt de achterkant in elkaar gevouwen zodat het beugeltje er niet meer los getrokken kan worden. Een van die moertjes was tussen het dak en een metalen plaat gevallen. Gelukkig kon die met een magneetje op een flexibele stang toch nog teruggehaald worden.

Uiteindelijk zit het geheel weer netjes in elkaar. Bij de overgang wordt nog een strip gemonteerd die aan de zijkanten afgewerkt wordt. Dat komt pas als de andere onderdelen gemonteerd zijn.


Een gedachte over “Ombouw Opel Vivaro tot kampeerwagen (11)”

  1. Dank voor de info mbt het beugeltje! Tip: schroef er helemaal uitdraaien, paar slagen terug er in en dan een paar flinke klappen er op. Het in elkaar gepropte plastic gaat dan weer wat uiteen waardoor verwijderen makkelijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *