Bovenstaande foto geeft de huidige situatie van de IJsselmeerdijk ter hoogte van Scharwoude. Men is er nog druk doende met het ophogen van de dijken. Zoals mij later zal blijken loopt het werkgebied tot net boven Edam.
Niettemin besloot ik de wandeling, die ik in september van het vorige jaar afrondde, op dit punt weer op te pakken. Dat betekent dus geen wandeling over de dijk maar met voorliggende weg naar de Zessstedenweg, de provinciale weg hier in de buurt.
Zoals altijd kom ik onderweg van alles tegen. Hier een “faunapassage”. Als er niet met borden en hekken zoveel aandacht aan zou worden geschonken zou ik er zomaar voorbij kunnen lopen. En ergens heb ik het gevoel dat dat eigenlijk ook beter is.
Het uitzicht hier is groen met soms veel en soms helemaal geen huizen. Een dorp(je) is vaak niet meer dan een rij bebouwing langs de weg. De foto hiernaast geeft wel een mooi vergezicht met helemaal aan de einder een vooruitsnellende trein.
Na een goed uurtje wandelen kom ik in Schardam. De jachthaven is vanaf de dijk goed zichtbaar De landstrook voor de dijk is best groot, zodat de werken aan de IJsselmeerdijk nauwelijks te zien zijn.
Even verderop in het dijkdorpje zijn sluizen, van voor de zestiende eeuw maar in de achttiende eeuw uitgebreid. Boven de brug steekt nog de banpaal uit.
Verderop kom ik in het dorpje Etersheim, ook hier niet meer dan wat huizen in lintbebouwing. Het valt me hier voor de tweede keer op. De eerste keer in Scharwoude en nu hier: de kerkjes zijn bewoond! Niet zo vreemd natuurlijk in deze tijd van woningnood, maar het vereist nogal wat aanpassing om het zover te krijgen.
En even verderop nog een verassing: het schooltje van (de schrijver van de boeken over) Dik Trom. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik die boeken nou net niet gelezen heb. Ik vermoed ook dat ze tijdens mijn lagere schoolperiode niet in de bibliotheek lagen. Wellicht te frivool?
Langs de weg kom ik steeds weer wat tegen. Soms “practical jokes”, zoals een bord “zachte berm” met daarnaast een gedeeltelijk ingegraven fiets. Hier een houten eend met een plantje er naast. De bloempjes maken het best tot een aardig geheel.
En dan is het hoog tijd voor de lunch. Ik strijk neer naast de kerk van Warder. Op de foto er naast zie je ook een restaurant, “de Oude School”. Maar dat is gesloten. Er voor is een bank rondom een boom dus ik kan er lekker in de schaduw zitten. Even voeten verzorgen en een hapje eten. Naast mij is een man in zijn klusbus aan het werk. Hij ziet mij niet zitten ondanks mijn groet. Er is ook een bushalte dus een dame zit een tijdje naast me op de bank. Ook geen kik: men ondergaat mijn aanwezigheid stoïcijns!
Heel af en toe gaat de wandeling wat dichter langs de dijk en is er een toegankelijke opgang. Zo ook net nadat ik weer een tijdje op weg ben na de rustpauze in Warder. Vanaf bovenaan de dijk zijn de werkzaamheden goed te zien. Het zal nog wel even duren …
Maar een goede drie kwartier verder gelopen is er dan het eind van de werkzaamheden. Ik ben dan al vrij dicht bij Edam. Na de rustpauze die ik hier nam kan ik vóór de dijk lopen. Geen verkeer, lopen door het gras of over zandwegen. Hier zijn strandjes aangelegd, campings uitgezet, etc. Voor dit jaar mogen de mensen zich hier nog vermaken …
Het deel langs de IJsselmeerdijk eindigt waar ’t Oorgat uitkomt in het Markermeer (zo heet dat hier). Vanaf hier volg ik ’t Oorgat tot in Edam. Onderweg kom ik nog langs het Fort bij Edam, onderdeel van de voormalige Stelling van Amsterdam. Ik heb daar even rond gekeken, maar besloot dat ik daar nog maar eens een andere keer langs moet gaan.
De uitgezette wandeling slingert wat door het oude gedeelte van de stad en komt dan uit bij het busstation. Al van verre zie ik een torentje boven alles uitsteken, maar een goede foto maken lukt niet goed. Degene die ik op een brug maakte is wel aardig.
Vanaf het busstation terug naar Scharwoude om vervolgens naar de jachthaven van Hoorn te rijden voor de overnachting.
Deze wandeling was net iets meer van 20 km en daar deed ik ruim 5,5 uur over waarvan 4 uur wandelend. Onderweg heb ik ook nog 3 geocaches gelicht.