Moederdag 2020

Confit de canard met roseval en flageolets met tomaat overgoten met een pepersaus.

Het beloofde een koude dag te worden met veel wind. Geen geschikt weer voor een buitenmaaltijd met geroosterd vlees of vis. Door de “corona-crisis” was het ook niet mogelijk om naar een geschikt restaurant te gaan. Maar er is een oplossing die we al eerder in deze periode beproefd hebben: gebruik maken van de diensten van een restaurant om thuis een klasse-maaltijd te serveren.

Wij kozen restaurant de Koekop aan de Lange Mare. Sinds 1980 is op deze lokatie een restaurant geweest, de eerste werd geopend met de naam de Jonge Koekop. Er zijn vele wisselingen van eigenaar geweest. Zo werd een ander kwaliteitsrestaurant, het Prentenkabinet, in 2002 overgenomen door een eigenaar van de Jonge Koekop. De huidige eigenaars zitten er ook al weer een tijdje maar hoe lang weten we niet precies. In ieder geval is de kwaliteit altijd hoog geweest en dat is voor ons het belangrijkste. Restaurant de Koekop brengt vanaf het begin van de crisis een koekop@home menu dat eens in de twee weken wisselt.

De bestanddelen werden in ver klaargemaakte vorm rond 5 uur ’s middags bezorgd en hebben eerst een tijd in de koelkast doorgebracht. Het pakket is voorzien van een uitgebreide lijst met instructies. Het is lastig iets verkeerd te doen, alle benodigde informatie staat er op. De bakjes, zakjes en andere zaken zijn uitgebreid genummerd en van tekst voorzien.

Het voorgerecht, kabeljauw brandade op een bedje van asperges en postelein overgoten met een fijne sinaasappelwaterkerssaus, was eenvoudig, zonder verwarming klaar te maken. Gewoon rangschikken op een geschikt bord en serveren. Met name deze combinatie hadden we zelf nooit zo gekozen. De smaken combineerden op een geraffineerde wijze. Het hoofgerecht vroeg wat meer aktie maar was goed te doen. Voorverwarmen, op een schotel in de oven en de groenten op een later moment toevoegen. De saus moest apart opgewarmd worden. Een plaatje van het resultaat zie je bovenin. Ook dit was voortreffelijk, met name de eend was niet te droog geworden in de oven: prima instructies!

Le chef …

Het nagerecht vroeg de meeste aandacht door alle ingrediënten, waarvan de saus dit keer gewoon au bain Marie meeverwarmd kon worden met de kip. Het was maar goed dat er bij stond dat het in een schaaltje moest worden gedaan want al die vloeistoffen maken het lastig verdelen op een bordje. Het resultaat mocht er zijn:

Baba a la fraise.

Natuurlijk namen we hier een glaasje frisse dessertwijn bij. Het was een geslaagde moederdagmaaltijd.