Over pyramides en een Heilige Maagd

“Thor Heyerdahl was een Noors antropoloog. Hij probeerde met een aantal bijzondere en opvallende expeditiereizen aan te tonen dat vertegenwoordigers van heel oude culturen, zoals de Eskimo’s en de indianen, al met elkaar in contact gekomen kunnen zijn.”, aldus wikipedia.

In de negentiger jaren onderzocht hij de steenhopen bij Güímar en besloot dat het om pyramides ging. Ze zijn verder onderzocht en tot een archeologisch park omgewerkt. Nu zien ze er wel heel strak uit, zo zal Thor ze niet gevonden hebben vermoed ik; het lijkt een beetje nep zo.

Het park bevat nog veel meer. Natuurlijk een uitgebreide tentoonstelling met veel filmpjes van de ontdekkingsreiziger/onderzoeker. Maar ook veel over de flora hier op het eiland. Als je alle bordjes wilt lezen zul je een paar dagen moeten uittrekken, denk ik zo.

Na dit bezoek was het tijd voor de lunch. Omdat het nu carnaval is, is veel gesloten. Maar in het centrum van het stadje vonden we nog een broodjeswinkel die ons wilde helpen. De buitenwijken van het stadje ziet er rijk uit, maar het centrum is wat “gewoner”. In ieder geval een leuk kerkje in het centrum, de Igelsia de San Pedro.

Op de terugweg gaan we nog langs het plaatsje Candelaria. Want daar is een door de paus tot basiliek verheven kerk te zien, de Basilica de Nuestra Señora de la Calendelaria. De basiliek oog oud maar is dat niet. Ze is in 1959 gebouwd.

Binnen is het eigenlijk een gewone kerk totdat we aan de zijkant een ingang zien waarmee we via de trap naar boven kunnen om naast het beeld van de maagd de staan. Dat hadden we verleden jaar ook al ergens gezien, maar hier ontbrak de stoet mensen die een voor een het beeld wilden aanraken. Dat kon overigens wel.

Na deze ervaringen weer terug naar het appartment gereden. Waar onderweg een soort mist leek op te trekken was het in Icod de los VInos gewoon weer prachtig weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *