Lourdes en de Maria-verering

Het heiligdom van Lourdes

Het heiligdom van Lourdes is de grot van Massabielle waar in 1858 de heilige maagd Maria een aantal malen verschenen is aan Bernadette Soubirous en haar de opdracht gaf om hier een oord te scheppen waar mensen zich konden reinigen van hun zonden. Het reinigen werd praktisch ingevuld door het water dat door de grot stroomt gezegend te verklaren.

Dat was het doel van dit bezoek dus trokken wij vanochtend vanuit de camping via een speciale toegangspoort naar het heiligdom. We waren vroeg, zie bovenstaande foto, want het zou ’s middags gaan regenen. Het eerste doel van ons bezoek was natuurlijk de grot zelf. Daar stond al een forse stoet mensen, rolstoelen, etc. te wachten om een voor een door de grot te gaan en de heilige plekken in de grot aan te raken.

Er boven is een basiliek gebouwd met meerdere kapellen, zalen, etc. Maar ook de omgeving bevat nog vele gebouwen, sommige zijn kapel, anderen biechtruimtes maar ook een informatiepost en een ziekenhuis. Kortom, een heel complex waar gelovigen zich konden bewegen.

Er waren speciaal aangelegde, volledig geautomatiseerde, tappunten voor het heilige water. Mensen kwamen met 10 liter jerrycans langs. Ik zelf vulde twee van de kleinste flesjes die ik kon vinden: voor mijn twee devote tantes.

Ook kun je er een kaarsje opsteken in speciaal daarvoor ingerichte kapellen. Er zijn hele kleintjes te koop, van ongeveer 1 euro, tot hele grote van honderden euro’s. Je kon alles ook mee naar huis nemen en daar opbranden.

Het complex rond het heiligdom ligt aan de rivier de Ousse, het dorpje zelf een stuk hoger. Langs winkelstraatjes met talloze winkeltjes waar souvenirs gekocht konden worden kom je uiteindelijk boven. Daar is een fort, waar je verder niets over hoort.

Natuurlijk is er ook ruim gebruik gemaakt van de toeristische aantrekkingskracht van het heiligdom en wordt bijvoorbeeld het ouderlijk huis van Bernadette Sourirous in oude glorie tentoongesteld.

Na een tijdje rondgesjouwd te hebben was het tijd voor de lunch. Toen we terugliepen langs de camping begon het geleidelijk aan te regenen. Nu voorbereiden op de terugreis die we waarschijnlijk met twee overnachtingen zullen doen.

Een gedachte over “Lourdes en de Maria-verering”

  1. Nou Carla en Ger jullie terugreis is “verzekerd” van een heilige begeleiding mogen we hopen.
    Goeie reis terug van een mooie vakantie en met redelijk weer afgezien van de sommig buien die jullie hebben gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *