Fraser Island

Fraser Island staat bekend als een eiland dat voor het overgrote deel uit zand bestaat. Wat er bijzonder aan is, is dat er toch regenwoud en gewone begroeiing te vinden is. Dat zoiets mogelijk is dankt het eiland aan een groot natuurlijk zuiver water reservoir onder het eiland: het is eigenlijk een door zand overdekt groot kratermeer. De weersomstandigheden, aanvoer van zand door rivieren en de aanwezige mineralen zorgen voor de rest.

Er zijn geen “nette” wegen alleen een netwerk van zandwegen over het eiland en – het harde deel van – het strand. Het spreekt vanzelf dat dat voor veel mensen al een uitdaging is: met een 4WD over het eiland en het strand scheuren. De maximale snelheid in het binnenland is 10 of 20 km/h en langs het strand 80 km/h. Zeker in het binnenland is dat moeilijk te realiseren. Onze “bus” was een uitvoering die het goed aankon, er waren ongeveer 20 mensen met ons mee.

Dan waren er allerlei bezienswaardigheden. Gekleurd zand, de overblijfselen van een houthakkersdorp met treinennetwerk, een duinmeer met heel zuiver water, enorme bomen en verschillende soorten dieren: de dingo (boven) en walvissen die hier vlak langs de kust komen. Verder zijn er wat spectaculaire dingen, zoals een scheepswrak, vliegtuigjes waarmee je over het eiland kan vliegen (tegen betaling) en uitzichten. Met een boottocht, lunch in een heus restaurant op het eiland en de tocht terug onder het genot van een drankje was het geheel compleet. Een welbestede dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *