Donderdag 14 augustus

Vandaag hadden we de keuze tussen of in de regen de berg op naar het kasteel en een aantal grotten of een gebouw bezichtigen. Het werd het laatste en de bestemming werd Workhouse Southwell. Halverwege de negentiende eeuw werd de armenzorg gereguleerd en werkhuizen werden ingesteld. Die in Southwell werd tot voorbeeld gesteld.

Bij aankomst valt gelijk het statige gebouw op

Vakantie-2014-0017Achter het huis is een grote groententuin ingericht. Niet dat de armen veel van die groenten kregen …

Vakantie-2014-0027Het gebouw is eenvoudig ingericht in 5 delen. De rechter twee delen voor de mannen, de linker twee delen voor de vrouwen en het middelste deel voor de kinderen en de meester en meesteres. Mannen en vrouwen werden opgedeeld in werkende en niet-werkende. De niet-werkenden, ouden van dagen en zo, kregen eenvoudig werk te doen naar kunnen. De werkenden werd afbeulend werk gegeven zoals het in stukken hakken van keien. De kinderen kregen school, zoals je hieronder geillustreerd ziet.

Vakantie-2014-0034De vrouwen moesten huishoudelijk werk doen, zoals in de keuken …

Vakantie-2014-0044en sliepen in een grote zaal, zoals hieronder.

Vakantie-2014-005Kortom, een leerzaam bezoek. De armenzorg was op deze manier best redelijk georganiseerd.

Tijdens het bezoek was er een enorme plensbui en alle straten stonden meer dan blank. In Southwell hebben we uitgebreid geluncht. Een pub konden we niet eens in, zoveel water stond er voor de deur. Die aan de overkant was droog …