5: Ranthambore Park

Ranthambore fort

Ranthambore Park is een bijna geheel natuurlijk gevormd reservaat: meren ingeklemd door bergkammen. Op de rand een 1000 jaar oud fort waarvan de lager gelegen delen nu in gebruik zijn door de tijgers van het reservaat. Je kunt het park rustig beschouwen als een tijgerkwekerij: tijgers die geen eigen domicilie kunnen vinden in het park, de competitie is groot, worden verscheept naar andere lokaties. Er wordt ook goed voor gezorgd dat de wildstand goed is en het zij duidelijk dat idiote situaties zoals in de Kennemerduinen of andere reservaten waar je bijna struikelt over het wild niet kunnen.

Voederplaats voor klein wild

Op gezette tijden wordt er bijgevoerd en ook gejaagd om de stand op peil te houden. Dit zal de onderste schakel in de wildstand betreffen. Herten en dergelijke kunnen waarschijnlijk genoeg van hun gading vinden.

Herten genoeg …

Hier en daar wordt ook strijd geleverd over het graasgebied, dus competitie is er wel. Maar meestal graast de ram rustig in de buurt van zijn kudde.

Grazend ram.

Er is verder een enorme collectie aan aardige en minder aardige dieren te vinden. Helaas hebben we zelf de tijger niet gezien, andere groepen wel. De kans is 1:5 dus …

We hebben twee rondleidingen met jeep gehad, een bij de meren onder het fort en een over de overstaande bergkam. Er zijn nog wel een stuk of 8 meer verschillende rondleidingen, elk zo’n 3 uur rijden.

Jeep

Een alternatief bestaat ook, maar dit vonden we al spannend genoeg.

Kameel en wagen.

3 gedachten over “5: Ranthambore Park”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *