Scarborough castle en Whitby abbey

We kwamen met de boot aan in Kingston upon Hull. Van daaruit is het maar een klein stukje rijden naar Scarborough. Het is een aardig plaatsje aan de oostkust van Engeland met strand en dus ook een uitgebreide boulevard waar alle gebruikelijke vertier beschikbaar is.

Er is een eeuwenoud kasteel. Op die plek hadden de Romeinen al een vuurtoren en verder hebben alle beschavingen er hun resten achtergelaten. We waren er natuurlijk vroeg, want de boot komt redelijk vroeg aan en bovendien is het in Engeland een uur vroeger dan we gewend zijn. Het parkje in de omgeving is best leuk om dan even door te gaan. En natuurlijk even langs de boulevard om koffie in te nemen.

Ruim een uur later waren we weer terug en toen was het kasteel toegankelijk. Er is bepaald niet veel meer over. Geen wonder overigens want zelfs de Duitsers moesten in 1914 er een stel bommen op gooien. Overigens ook op het stadje wat nogal wat doden opleverde. Het is weliswaar een flink plateau waarop het kasteel staat, helemaal eigendom geweest van een rijke familie, maar zo heb je er toch niet zoveel aan!

Wel aardig om door de ruïne te wandelen en zo door de tijd te reizen. Veel ruimte voor ridderspelen of ander vertier. Maar de echte eigenaar laat goed zien wat hem toebehoort …

Na de lunch wandelden we nog wat door de straatjes van Scarborough. Eigenlijk was de wandeling wel heel gericht: we zochten de overdekte markt. Die vonden we aan … de Market Street. Waarom we die zochten? Tja, een van de bekende liedjes van Simon & Garfunkel gaat over Scarborough Fair. Nu is de markt natuurlijk niet de jaarmarkt die bedoeld werd in dit middeleeuwse liedje, maar het is toch aardig om het eens te bezoeken.

Whitby abbey

Er was nog wel wat tijd voordat we de kampeerplaats moesten opzoeken en het was mooi weer. Dus waarom niet naar de White Abbey? Een half uurtje rijden vanaf Scarborough. Het blijkt te gaan om een spookachtige ruïne, waar bijvoorbeeld de auteur van Dracula zijn inspiratie vandaan haalde.

Ook hier is zowat iedereen geweest, Romeinen, Vikingen, etc. Van origine zou het een angelsaksische abdij geweest zijn met een beroemde abdes die slangen bezweerde! In ieder geval kun je er leuke doorkijkjes vinden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *