2019 Sitges

Het was in 1994 dat ik voor het eerst in Sitges was voor XIII-de Sitges Conference on Statistical Physics. De bovenstaande foto getuigt daarvan. Veel collega’s uit die tijd zijn inmiddels overleden, maar een aantal is nog steeds goede vriend.

Toen was het congres nog in het paleis, maar dat gaat niet meer omdat er musea gevestigd zijn. Dit 26ste congres was het in een groot hotel en dat was ook prima. Veel oudgedienden nog maar ook veel jonge mensen. Rechtsonder de drie organisatoren Ivan, Giancarlo en David.

Ons hotel was aan de andere kant van het blok huizen langs de promenade, zo’n twee minuten verwijderd van het congreshotel. Groot voordeel was dat onze kamer aan de zijkant van het hotel was. ’s ochtends zon om je wakker te maken maar ’s middags en ’s avonds schaduw. Kon je lekker op het balkon zitten lezen.

’s Ochtends is het heel rustig aan het strand, de beste gelegenheid om te zwemmen. Daar heb ik geen gebruik van gemaakt, maar Carla wel.

In de ochtend laat het stadje zich ook goed verkennen. Langs de zee heeft het paleis de grootste aantrekkingskracht. Het is in 2014 helemaal gerenoveerd om plaats te maken voor meerdere musea.

Er is ook een aardig kerkje met erachter een grote begraafplaats – met begraaf-flatgebouwen van wel 8 hoog. Wij hebben het kerkje niet open gezien. Op zaterdag waren er wel bruiloften … in het paleis.

Het enige museum dat open was – de anderen waren alleen op afspraak te bezichtigen – was een redelijk samengeraapt zootje van verzamelde spullen over de jaren en wat schilderkunst. De verzamelaar was zelf schilder, Santiago Rusiñol, en er was ook wat materiaal van hemzelf. Een heel fraai uitzicht is er vanuit de beeldengalerei.

Op zaterdag – na afloop van de conferentie – was het wel eens tijd voor een wandeling. We kozen voor het gebied waar vroeger het kasteel van Miralpeix was te vinden. Daar schijnen nog wat resten van te zijn maar die hebben we niet gezien. De tocht leidde langzaam omhoog naar het eindpunt van een vroegere kabelbaan. Van daaruit was de omgeving prima te bekijken. De speurtocht leidde nog naar een kapelletje maar daar was niet veel meer van over.

Voordat we zondagmiddag naar huis gingen hebben we nog wat langs de Ramblas van Barcelona gewandeld. Als getuige hier een van de leeuwen die het monument van Columbus bewaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *