De tocht van Viksdalen naar Bergen deden we in twee etappes. Eerst via Voss naar Norheimsund. Een prachtige tocht door bergen en dalen, met ferries en door tunnels. In Norheimsund is een aardige camping langs een meer en daar konden we de avond prima doorbrengen. De volgende ochtend zijn we redelijk vroeg vertrokken en rond 10 uur waren we op een camperplek in een buitenwijk van Bergen. Er waren geen voorzieningen maar tegen een kleine vergoeding konden we daar de kampeerbus parkeren en ’s avonds de nacht doorbrengen.
Vanaf de kampeerplaats bracht de tram ons gelijk naar het centrum van Bergen. Nu regent het in Bergen 275 van de 365 dagen van het jaar en natuurlijk dus ook die dag. ’s Ochtends was het niet meer dan wat druppels met af en toe een serieus buitje. Na een kopje koffie op stap. De eerste in het oog lopende kerk was de Johanneskerk, maar die bleek helemaal niet zo bijzonder te zijn. Omdat de ligging vergelijkbaar is met die van de Sacre Coeur in Parijs had je vanaf de kerk wel een aardig uitzicht over het centrum van Bergen.
Vanaf de kerk helemaal naar beneden kom je bij de vismarkt die zoals je verwachten mag veel verse vis toonde en nog meer – als complete maaltijd – verkocht. Verder door kwamen we bij Bryggen (letterlijk kade), de oude duitse wijk van Bergen met allemaal houten huisjes. Het is wel een paar maal in de fik gegaan maar telkens weer herbouwd. De vele winkeltjes trokken bossen toeristen.
Verder doorgelopen kwamen we bij wat wij de burcht zouden noemen met flink wat oude gebouwen: een waar fort waar ook de koning wel eens vertoefde. Hier ligt een grappig stukje Nederlandse geschiedenis. Eind zeventiende eeuw lag hier een grote, rijk beladen vloot van de VOC te wachten op gewapende begeleiding naar Holland. De Engelsen lagen op de loer en probeerden het op een akkoordje te gooien met de Noren om de vloot te plunderen. Het neutrale Bergen wist van niets en verdedigde de Hollanders tegen de Engelsen toen die hen insloten. Zo kon de VOC vloot ontkomen naar Holland. Het was de enige slag waar het fort van Bergen bij betrokken was.
Er is ook nog een andere verwantschap, ditmaal tussen Leiden en Bergen. In beide steden is een kruitschip ontploft. Dat in Bergen gebeurde aan het einde van de tweede wereldoorlog maar de effecten waren vergelijkbaar. Het feit dat de huisjes van Bryggn enigszins schuin staan getuigd er nog steeds van.
De middag was grauwer met meer regen. De musea die we wilden bezoeken bleken allemaal gerestaureerd of verbouwd te worden en dat viel tegen. Ook de Domkerk konden we alleen van buiten bekijken. We hebben dus lekker in een bruin cafe wat gelezen en bier/wijn gedronken. ’s Avonds voor de verandering eens bij een Chinees restaurant gegeten, we zijn per slot van rekening in een havenstad. Toen terug naar de kampeerplaats om de volgende ochtend richting Stavanger te gaan.