Klapantennemast

Klapantennemast met Diamond D-130-NJ antenne.

Door een toevallige omstandigheid kon ik de hand leggen op een 6 meter lange mast met beugels en een scharnier. Voorwaarde was dat ik meehielp met afbreken en dat ik zorg droeg voor het transport. Dat was natuurlijk geen probleem.

Hieronder leg ik uit hoe ik de klapmast heb gemonteerd aan mijn schuurmuur. Vergeleken met de originele montage heb ik wat aanpassingen gedaan waarmee het mogelijk is om – in principe – zonder hulp van anderen de mast zelf te strijken en weer op te richten.

Hiernaast een foto van de gestreken mast. Het strijken gebeurt met behulp van een liertje (Einhell TC-WI 500 handlier 500kg) dat voor een habbekrats te koop is. Aan de bovenste muurbeugel zit een oog waarin de haak van de kabel vastgezet kan worden. Een katrolletje net er onder aan de mast zorgt voor het transport van de kabel tijdens het strijken of oprichten.

Met behulp van de lier kan de mast rustig neergelaten worden. Met een hand draait men de lier, met de andere hand zorgt men dat de mast niet heen en weer zwaait.

Zodra de mast tegen de beugels getrokken is door de lier kan de mast vastgezet worden. Om dit te vereenvoudigen doe ik dit met vleugelmoeren. Vanzelfsprekend zijn de bouten, moeren en ringen zoveel mogelijk van roestvast staal.

Aan de onderkant van de mast is de lepel van een scharnier bevestigd met M8 slotbouten. Er zit wat vulmateriaal tussen de buis en de lepel om de goede afstand te bewerkstelligen. In ons geval onder en boven een M10 moer met sluitring.

De montage van het geheel ging in een aantal stappen. Eerst zijn de muurbeugels geplaatst met chemische ankers. Eerst één kant vastgezet en toen de tweede zó dat de mast zoveel mogelijk recht komt te staan. Daarna is de andere kant van de muurbeugels vast gezet.

Tenslotte kan de muurplaat worden geplaatst. Voor de zekerheid is in de duim een schroefgat getapt voor een schroef met plaatring. Die zorgt er voor dat de lepel – en dus de mast – niet losraakt.

De lier kan met twee M8 slotbouten worden vastgezet aan de mast. Ook hier vleugelmoeren. Het is niet raadzaam om de lier buiten te laten, die gaat zeker roesten en dat zal de werking geen goed doen.

De lier werd zo gemonteerd dat over het grootste gedeelte van het bereik de zwengel niet tegen de muur of over de vloer gaat.

De katrol is gemaakt van een muurkatrol zoals die in diverse uitvoeringen in de bouwmarkten zijn te vinden. Een M6 slotbout zorgt er voor dat het kapje niet over de kabel gaat slepen. Ook hier een vleugelmoer om het katrolletje los te nemen.

De constructie is dus zodanig dat lier, katrol en kabel losgenomen kunnen worden. Dit voorkomt onnodige verwering van het materiaal.

De kabel naar de antenne komt natuurlijk langs onderdelen die kunnen bewegen. Het is dus nodig om de kabel zo te leiden dat er geen schade ontstaat.

De klapmast is nu een aantal malen op en neer geweest. Het gaat zonder problemen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *