Doorgangsmelder serredeur

Het was al gemeld bij de vervanging van de deurbel dat er ook een doorgangsmelder bij de serredeur nodig was. Het heeft even geduurd, maar die is er nu ook. Op de bel in de werkkamer klinkt nu een gong als aan de voordeur wordt gebeld en klinkt gefluit van vogeltjes als er iemand door de serredeur gaat. Ook gaat de flitser af maar die zie ik alleen als het schemert of donker is.

Er zijn verschillende vormen van doorgangsmelders in omloop maar voor de toepassing bij de serredeur wilde ik liefst zo min mogelijk bedrading. Dat sluit de meeste zelfbouwpakketten uit, want die bestaan uit een losse zender en ontvanger. Ik heb nog wel wat geëxperimenteerd met spiegeltjes en reflectoren maar dat werd niet echt een  bevredigende oplossing. Een veel elegantere oplossing zou een van de reflectielichtsluizen van Contrinex zijn, zoals de LRS-1180-304. Met een schakelafstand tot 2 meter zou de breedte van de deur makkelijk te overbruggen zijn. Alleen de prijs stond me wat tegen. Toen ben ik wat gaan zoeken op marktplaats.nl en op ebay.nl en daar vond ik wat ik zocht tegen een redelijker prijs, ongeveer 25 euro. Ik kon zelfs een exemplaar bemachtigen met nog een kabel er aan uit een sloopproject. Als ik wat meer geduld had geoefend dan had ik nog wel goedkoper uit kunnen zijn.

De drukknopzender van KlikaanKlikuit zoals ik die ook voor de voordeurbel gebruikte kon hier goed op worden aangesloten. In feite kon ik met een kleine voeding van 12 Volt (300 mA) zowel de reflectielichtsluis als de zender voeden. Ook de bedrading is relatief simpel. Alle voedingsaansluitingen worden gekoppeld zoals gewoon. De schakeluitgang van de reflectielichtsluis – een pnp-transistor naar de +12 Volt – kan direct aan de schakelingang van de drukknopzender worden verbonden.

2016-11-19-13-56-43-2Een houten sigarendoosje past wel in de kast naast de serredeur en daar heb ik dus het zaakje gemonteerd. Op bovenstaande foto zie je duidelijk rechtsboven de reflectielichtsluis, rechts de aansluiting op de netvoeding en rechtsonder de printplaat van de drukknopzender. Het kastje van de drukknopzender was iets te groot, dus die heb ik er uit gelaten. Een klein stukje dubbelzijdig plakband  voorkomt dat het doosje per ongeluk kan verschuiven. Dekseltje dicht en het geheel kan zijn werk doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *