Deurslot en startmotor

Tijdens de vakantie was het probleem van het slot van de bestuurdersdeur al ontstaan. Even gekeken toen maar het zag er te complex uit voor het gereedschap dat we aan boord hebben. Maar nu was het toch echt tijd om er wat aan te doen: de keuze is wegbrengen naar een professionele garage of zelf doen. Aanvankelijk voor het laatste gekozen en tot mijn verbazing bleek het probleem ruim bekend te zijn, zie de VW-T4-wiki pagina onder het kopje “Bruch der Betätigung” oftewel breuk bij de handgreep. Dat was precies het probleem en na uitbouwen van de handgreep kon met hulp van een vriend een roestvrijstalen bout worden ingeschroefd waarmee de losgekomen hendel weer werd vastgezet. Dat was nog eens een snelle oplossing.

Terwijl ik daar mee bezig was meldde de buurman, die voor zijn winkel ook een VW T4 heeft, ook een probleem met zijn deurslot. Het was een ander, maar niet minder bekend probleem. Een stukje veerstaal van de sluiting van een ordner omgebogen zoals aangegeven en ook dat probleem was verleden tijd. Weer een snelle oplossing, ditmaal voor de buurman een verjaardagskadootje: hij vierde dat weekeinde toch zijn verjaardag!

Deze woensdag zou het ook goed weer zijn en er was nog een naar probleem dat moest worden aangepakt: telkens bij koud weer wil zomaar opeens de startmotor niet meer draaien. De laatste keer was in de afgelopen Kerstvakantie. Het probleem was al eens voorgelegd aan de garage die toen de startmotor en de accu vervangen hadden. Daarna deed het probleem zich weer voor. Alweer volgens de VW-T4-wiki was ook dit probleem ruim bekend: het contact naar het startrelais zou slecht zijn. En dat was het; hieronder het contact aan het startrelais: verroest op de contactpunten.

VW T4 005

 

De connector is slecht in beeld te krijgen, maar is ook redelijk gecorrodeerd.

VW T4 012Het enige dat ik kon doen was ze schoonmaken en opnieuw vastmaken. Maar nu weet ik dat de demperplaat niet los hoeft om deze te vinden: alleen de accukast moet worden gedemonteerd maar dat is eenvoudig te doen.

Aanvankelijk toch de demperplaat uitgebouwd. Die bleek niet echt geweldig vast te zitten. Van de 6x M8 bouten waren er 2 aanwezig en bij de haken waren 2x M6-moeren ter borging. Om dit gebrek op te vangen waren twee zelftappers ingevoegd: geen super-oplossing. Er waren voor 2x M8 bouten extra tapgaten gemaakt, maar daar was de steun voor de “bull bar”overheen gemonteerd en daardoor konden die niet meer gebruikt worden. Er zaten wel gaten in maar die kwamen niet boven de tapgaten terecht. Door een deel van de beugels – niet nuttig – weg te boren konden de tapgaten wel gebruikt worden. Hierdoor kan de functie van de zelftappers weer worden opgevangen door twee extra M8 bouten. Dat geeft wel een beter gevoel. Het monteren van de plaat is door de aanwezigheid van de “bull bar”ook geen pretje, maar goed dat ding is wel een mooie extra bescherming.