Zuiderzeepad: Nunspeet – Oosterwolde

Veluwemeer gezien vanaf de dijk.

Het duurde even voordat de weersgesteldheid uitnodigde tot wandelen. Maar afgelopen donderdag was het dan zo ver. We parkeerden onze kampeerwagen bij de begraafplaats van Oosterwolde om vervolgens met het openbaar vervoer naar Nunspeet te reizen. Eega stapte uit in Elburg om daar wat rond te stappen.

Naast het station van Nunspeet is een speelterrein met picknickbanken. Ideaal om de schoenen goed aan te trekken, nog een hapje te nemen om vervolgens op weg te gaan.

Het eerste deel van de wandeling ging langs een flink aantal villa’s. Kennelijk is dit de betere wijk van Nunspeet. Al spoedig kwam links een groot park in beeld met grote hekken er om heen. Eerst een groot golfterrein en vervolgens de Zandenplas. Op dit moment is het er niet erg druk, maar dat zal in het weekeinde wel anders zijn. Als ik verder loop blijkt de toegang voor automobilisten niet gratis te zijn, overigens.

Het pad gaat aan de overkant van de spoorlijn verder en loopt door de westkant van de zandverstuiving De Haere Doornspijk. Hier is grotendeels bos maar wel met een zanderige ondergrond.

Van hier af wisselen boerenland en natuurgebied elkaar af. Vlak voor Doornspijk kom ik langs een wat vervallen villa. Het landgoed waar het op ligt heet Klarenbeek. Wellicht is dat ook de naam van de villa?

Eenmaal door het dorp heen kom ik op de Kerkdijk. De dorpskerk is beslist van aanzienlijke grootte dus die kan best de hele omgeving bedienen. De dijk stamt al uit 1325! Hij is ook niet zo vreselijk hoog (meer), het lijkt meer op een groot geaccidenteerd grasveld.

Aan het andere eind van de Kerkdijk staat toch weer een kerk, de Sint Ludgeruskerk. Nou ja, stond, want nu zie je alleen muurtjes die het grondplan tonen. Wat mooie bomen er om heen en wat picknickbanken maken het een mooie plek om even uit de zon een appeltje op te eten.

De Sint Ludgeruskerk lag aan de Zuiderzee en als ik de dijk opklim zie ik ook water: het Veluwemeer. Ik volg de dijk een flink eind en volg het pad lichtjes landinwaarts naar het oude centrum van Elburg. Bij de stadswal rust ik even.

Aan de andere kant van het stadje wacht ik even bij het Orgelmuseum op eega die van hier af verder mee loopt naar Oosterwolde.

De weg leidt eerst over “Zeuven Vlonders” pad, een route door weilanden gescheiden door slootjes met daaroverheen de bruggetjes: de vlonders. Vervolgens langs de rand van het “nieuwe” Elburg. Dat is nog flink uitgebreid.

Daarna nog een stuk afwisselend landbouwgebied met wandelpaden tussen de bomen door. Niet lang daarna komen we bij de begraafplaats waar onze kampeerwagen geparkeerd staat. Van hieruit vertrekken we naar de camping bij Kampen. Morgen verder.

Deze wandeling was bijna 20 km lang waarover we 5,5 uur deden. Anderhalf uur rust, dat wel. Onderweg ook veel geocaches gevonden: 4 stuks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *