Opa’s tekeningen: Westertoren

Ik ben geboren in het aangezicht van de Keizerskroon die pontificaal staat op de Westertoren. Vanuit de zolderkamer van mijn ouders op Rozengracht 24 en later vanaf hun zolderwoning op nummer 22, boven mijn opa en oma, kon je er vrij op uitkijken. Vanaf de tweede etage, waar mijn opa en oma woonden, kon je hem alleen zien vanuit het raampje in de buitenmuur van de WC achterin de keuken. Elke keer dat ik er was klonk elk kwartier het carillon. Ik kende als kleuter de deuntjes al vrij snel uit het hoofd. En als ik nu weer eens langs kom, dan klinkt het carillon als een oude bekende: alleen de deuntjes zijn anders – maar niet eens zo heel erg veel …

Westertoren

Bij mijn ouders thuis hing de Westertoren gezien vanaf de Bloemstraat. Ik vermoed dat mijn opa die maakte omdat mijn moeder’s ouderlijke woning zowel als de zolderkamer, de eerste woning van mijn ouders aan de Rozengracht lagen. De Bloemstraat ligt immers tussen de Rozengracht en de Bloemgracht in.

De verkleuring van de tekening komt doordat mijn opa allerlei karton gebruikte om de tekening te verstevigen. In de loop der tijd is de kleurstof van het karton in het papier gedrongen en kan er nu niet gemakkelijk meer uitgehaald worden.

Het origineel is van latere datum dan de meeste, het is een foto zoals je hieronder ziet. Heel goed is weer de kadering te zien die mijn opa er op tekende om alles goed over te kunnen nemen op zijn tekening.

Westertoren_oDe foto is wel gedateerd, getuige de opname die onlangs door Sander is gemaakt. Er is een heel nieuw gebouw rechts neergezet en ook aan de linkerkant is het een en ander verbouwd.

IMG_20160614_143617

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *