De grafsteen van Henkie Mieremet

2015-10-18 13.33.11

In het voorjaar van 2015 zou er een lezing gegeven worden over Goeie Mie, de gifmengster van Leiden. Die bijeenkomst miste ik, maar in oktober werd er nog een georganiseerd en daar zijn we naar toe gegaan. De locatie was de aula van de begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Om een goed plekje te kunnen bemachtigen waren we al vroeg er naar toe gegaan. We werden opgevat door de organisatoren en nog een of twee andere geïnteresseerden. Wat rondkijkend door de aula viel mijn oog op een grafsteen met de naam Henkie Mieremet. Het trok de aandacht omdat (1) het een kleine steen betrof en (2) het kind jong gestorven was. Een van de dames organisatoren vertelde mij dat niemand wist waar de steen vandaan kwam en zelfs niet of hij op de begraafplaats hoorde. De naam Mieremet was bovendien interessant omdat Maria Catherina van der Linden, de dochter van Goeie Mie,  getrouwd is geweest met ene Pieter Mieremet. Was het wellicht familie?

Hendrik Mieremet

Ik heb wel wat ervaring in het opzoeken van genealogische gegevens en ik vertelde hun dat gegeven de informatie op de steen het niet al te moeilijk moest zijn wat gegevens boven water te krijgen. Nog diezelfde avond kon ik de overlijdensberichten van Henkie tevoorschijn halen. Met die informatie moest het mogelijk zijn om in het archief van Leiden verder te komen.

In de Kerstvakantie van 2015 was er wat tijd om het archief in te duiken en al vrij snel waren we er achter dat het meeste werk al gedaan was. Op de webstek mijnstambomen.nl staat in feite alles wat we wilden weten. De belangrijkste gegevens heb ik hieronder samengevat in een schemaatje waarbij de kwartiernummers (bv. VII.21 voor Hendrik Mieremet) zijn terug te vinden in de stamboom op de webstek.

parenteel

De vraag of Henkie Mieremet familie was van Goeie Mie is dus in principe met ja te beantwoorden, hoewel ik sterk betwijfel of na drie generaties men nog actief familiebanden onderhield. Van mijn eigen familie weet ik dat twee gezinnen, waarvan een mijn grootouders, op een steenworp afstand van elkaar woonden terwijl daar, voor zover mijn vader wist, nooit uitgebreid contact mee is geweest. Om het diagram te verduidelijken, de gemeenschappelijke voorouder is Hendrik Mieremet (VII.21).  Goede Mie is gerelateerd aan de oudere zoon Pieter Mieremet (VIII.19) en Henkie van de jongere zoon Willem Frederik Mieremet (VIII.25).

De andere vraag betrof de herkomst van de steen. Wat zoeken in het (digitale) archief van het Leidsch Dagblad leverde de gezochte informatie. Enigszins schokkend was het om vast te stellen dat de steen van Henkie al eerder in het nieuws was geweest. Zo meldt het Leids Dagblad van 1995 over een teruggevonden grafsteen in de Zijlsingel. Op 20 juli 1995 stond in het Leidsch Dagblad dat duikers de steen hadden gevonden en op 28 oktober van dat jaar was de grafsteen weer verdwenen. De heer Piet de Baar wist het volgende te vertellen: Henkie Mieremet, overleden 18 oktober 1929, werd 22 oktober d.a.v. op Rhijnhof begraven in het huur-zandgraf nr. 38, 2e klas. D.d. 9 april 1930 is het bewuste steentje op het graf geplaatst: schuinstaand, groot 50x35x5 cm. En wel door H.W.K. Bijl, Voldersgracht 28, stiefvader van de overledene. De moeder was Maria Blom. Voor het steentje was per jaar fl1.50 aan rechten verschuldigd.

Goed, de steen komt dus van een andere begraafplaats. Maar hoe hij bij de begraafplaats Groenesteeg terechtkwam werd nog niet duidelijk. Uiteindelijk blijkt dat de stenen zoals deze zijn gebruikt om een trapje te maken voor de grafmaker/tuinman om water te halen uit de Zijlsingel, aldus nieuwsbrief nummer 68 van januari 2016 van de begraafplaats.

Het zal mij benieuwen wat er nu met het grafsteentje gaat gebeuren. Wellicht wordt het bewaard als aandenken aan de laatste grafmaker/tuinman. Of duikt de steen binnen een aantal jaren weer ergens anders op …

 

2 gedachten over “De grafsteen van Henkie Mieremet”

  1. Beste,

    “De naam Mieremet was bovendien interessant omdat Maria Catherina Swanenburg, alias Goeie Mie, onder andere getrouwd is geweest met ene Pieter Mieremet ”

    U heeft moeder en dochter door elkaar gehaald. De dochter van ‘Goeie Mie’ draagt dezelfde voornamen doch de achternaam van der Linden (Goede Mie was nl. getrouwd met Johannes van der Linden). De Maria Catherina van der Linden is getrouwd met Pieter Mieremet, wiens vader Hendrik heette.

  2. Natuurlijk, u hebt helemaal gelijk. Een fout bij het construeren van de parenteel en gelijk is dat stuk van het verhaal helemaal fout. Ik heb het gecorrigeerd. Als u nog iets vindt dan verneem ik dat graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *