Straatschilder W.F. Meijer

Eerder verschenen in Oud Leiden Nieuws december 2019.

Als u een schilderijtje heeft met een tafereeltje uit met name den Haag, Leiden of Utrecht van midden vorige eeuw, dan is de kans groot dat het gemaakt is door de Haagse straatschilder Willem Frederik Meijer. Alleen al in de diverse stadsarchieven zijn honderden exemplaren te vinden en er zullen er nog veel meer hier en daar in een huiskamer hangen. Hij ging dan ook met zijn fiets stad en land af om – soms in opdracht en soms gewoon uit belangstelling – een belangwekkend pand te schilderen. Zijn schilderkist en palet had hij gewoon achterop zijn fiets en voor het schilderen bevestigde hij het palet aan de bagagedrager. Zo weet Kees Walle uit Leiden zich te herinneren dat hij bij bewoners in de stad langs ging om – tegen betaling – “huisportretten” te maken.

W.F. Meijer door Pieter Paul Koster( 1970 )

De in 1920 geboren W.F. Meijer volgde aanvankelijk de ambachtsschool, maar het “marmeren en letterzetten” kon hem niet zo boeien. Daarna begon hij met schilderen en vestigde zich aan de Nieuwe Uitleg. Hij probeerde in de avonduren lessen op de kunstacademie te volgen. Door de toenemende oorlogsdruk kwam daar niet zo heel veel van terecht omdat de meeste docenten onderdoken.

Zijn werk komt uiteindelijk op allerlei tentoonstellingen terecht, zoals bijvoorbeeld in 1962 bij een door de historische vereniging Oud Leiden georganiseerde tentoonstelling “Leiden in pen en tekening” in de Lakenhal. De expositie in 1975 in de Haagse galerie Alkemade wordt geheel door hem georganiseerd en stelt hem in de gelegenheid veel van zijn werk te verkopen. In die tijd wordt er ook in de kranten veel aandacht aan zijn werk besteed.

De schilderijtjes en tekeningen van W.F. Meijer geven een bijzonder beeld van stadsgezichten uit het midden van de vorige eeuw. Veel van het materiaal kan nu niet openbaar gemaakt worden omdat het auteursrecht niet goed geregeld is. Archieven, zoals het Leidse stadsarchief (Erfgoed Leiden en Omstreken), zijn daarom op zoek naar meer informatie over met name de latere jaren van W.F. Meijer. Weet u meer, neemt u dan contact met mij op.

14 gedachten over “Straatschilder W.F. Meijer”

  1. Beste,
    Ik heb Dhr. Meijer in de jaren 90 leren kennen ,hij zocht iemand die privé een op een voor zijn vrouw kon zorgen .Zijn vrouw had een beroerte gekregen en moest intense zorg hebben ik ging savonds met etenstijd helpen met de nodige rituelen eten geven bed verschonen enz .Ik kreeg al de verhalen te horen van zijn reizen op de fiets ,met zijn rijdend schilders atelier .Ik weet dat hij tot eind 80 veel in Den Haag schilderde, ik heb hier nog een aquarel van een stadsgrachtgezicht.
    Hij voelde zich elke dag verplicht om naar het stadscentrum te fietsen ook toen zijn vrouw al bedlegerig was ,heel triest hij had nooit weg uit het Haagse centrum gewild .Maar hij was verplicht om een flat te accepteren in een woonwijk Maria hoeve dit lag tegen Leidschendam aan .
    Ik heb de verzorging een aantal jaren gedaan .Zijn vrouw is later nog naar een verzorgingshuis gegaan en kort daarna is zij overleden. Wim is later ook naar een verzorgingshuis gegaan hij was versleten zoals hij zelf wel kon zeggen veel fietsen en tillen. Hij was geplaatst in een mooi huis op de Scheveningse weg in Den Haag. Daar is hij later ook overleden.
    Dit is zo een globaal verhaal wat even in het kort samengevat maar heb natuurlijk wel meer kennis van Wim Meijer. Ik was vaak bij Wim te vinden en ik was altijd geboeid met de verhalen die hij vertelde. Met vriendelijke groet,
    Robin van der Graaf.

    1. Wim woonde niet op de Scheveningse weg. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in een verzorgingshuis op de Bezuidenhoutseweg.
      Ik weet dit zeker, omdat ik Wim de laatste jaren van zijn leven daar verzorgde

      1. Ik heb w.f. Meijer zijn laatste jaren meegemaakt in het verzorgingshuis aan de Bezuidenhoutseweg.
        Ik werkte daar.
        Het was een boeiende man en heeft ook vele gedichten geschreven

        Wanneer hij mij zag was zijn uitroep ook altijd
        ” Lenny Kuhr, beentjes van de vloer”

  2. Goedemiddag, Hoe ziet de signatuur eruit? Ik heb een schilderij uit vermoedelijk 1973. Maar ik weet niet of het dezelfde schilder Meijer is.

  3. Eindelijk heb ik informatie gevonden over deze schilder.
    Zo’n 15 jaar geleden vond ik bij het grofvuil een heel aardig schilderij van hem met de Dorpskerk, Ambachtshuis en Baljuwhuis in Voorschoten er op.
    Gedateerd 1974.
    In het Voorschotens museum hangt ook een schilderij van hem met de Dorpskerk op de achtergrond.
    Jammer dat er niet meer werken van hem mogen worden getoond.
    Bedankt voor uw artikel.

  4. Beste,

    Net als Lenny ken ik dhr. W.F. Meijer uit het verzorgingshuis Bezuidenhout. Ik kwam wekelijks bij hem. Het was een fascinerende man die niet wist waar zijn schilderijen/pentekeningen gebleven waren. Ik ben op zoek gegaan en vond ruim 120 werken in het Haags archief. Veel mensen kennen hem alleen als straatschilder, maar hij heeft ook vele dichtbundels geschreven.
    Ik heb er een paar mogen ontvangen van hem persoonlijk. Hij was een eenzame man en heeft de laatste jaren goede zorg gehad van o.a. Lenny.

  5. Goede dag,

    Ik heb hier een werk van april 1962, gezicht op de kettingstaat
    gezien vanaf de hoek van de passage.
    Heb hem dit werk zien maken !
    vraag is :
    Heeft dit werk nog enige verkoop waarde ?

    1. Ik zoek zelf een exemplaar uit Leiden. Deze is uit den Haag. Over een waarde weet ik niets. In de reacties hieronder vindt u wel iemand die ze te koop aanbood. Wellicht kan die helpen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *