Straatschilder W.F. Meijer

Eerder verschenen in Oud Leiden Nieuws december 2019.

Als u een schilderijtje heeft met een tafereeltje uit met name den Haag, Leiden of Utrecht van midden vorige eeuw, dan is de kans groot dat het gemaakt is door de Haagse straatschilder Willem Frederik Meijer. Alleen al in de diverse stadsarchieven zijn honderden exemplaren te vinden en er zullen er nog veel meer hier en daar in een huiskamer hangen. Hij ging dan ook met zijn fiets stad en land af om – soms in opdracht en soms gewoon uit belangstelling – een belangwekkend pand te schilderen. Zijn schilderkist en palet had hij gewoon achterop zijn fiets en voor het schilderen bevestigde hij het palet aan de bagagedrager. Zo weet Kees Walle uit Leiden zich te herinneren dat hij bij bewoners in de stad langs ging om – tegen betaling – “huisportretten” te maken.

W.F. Meijer door Pieter Paul Koster( 1970 )

De in 1920 geboren W.F. Meijer volgde aanvankelijk de ambachtsschool, maar het “marmeren en letterzetten” kon hem niet zo boeien. Daarna begon hij met schilderen en vestigde zich aan de Nieuwe Uitleg. Hij probeerde in de avonduren lessen op de kunstacademie te volgen. Door de toenemende oorlogsdruk kwam daar niet zo heel veel van terecht omdat de meeste docenten onderdoken.

Zijn werk komt uiteindelijk op allerlei tentoonstellingen terecht, zoals bijvoorbeeld in 1962 bij een door de historische vereniging Oud Leiden georganiseerde tentoonstelling “Leiden in pen en tekening” in de Lakenhal. De expositie in 1975 in de Haagse galerie Alkemade wordt geheel door hem georganiseerd en stelt hem in de gelegenheid veel van zijn werk te verkopen. In die tijd wordt er ook in de kranten veel aandacht aan zijn werk besteed.

De schilderijtjes en tekeningen van W.F. Meijer geven een bijzonder beeld van stadsgezichten uit het midden van de vorige eeuw. Veel van het materiaal kan nu niet openbaar gemaakt worden omdat het auteursrecht niet goed geregeld is. Archieven, zoals het Leidse stadsarchief (Erfgoed Leiden en Omstreken), zijn daarom op zoek naar meer informatie over met name de latere jaren van W.F. Meijer. Weet u meer, neemt u dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *