Shanghai

Vrijdag 1 mei 2015 aangekomen in Shanghai. Redelijk moe, dus eerst een uiltje geknapt in het hotel. Maar daarna toch op pad: het toeristisch centrum van Shanghai is de Bund dus daar maar heen getogen. Aan de overzijde van de rivier is het zakencentrum en daar begonnen we de wandeling in de richting van de rivier. Bij de rivier aangekomen wandelden we een stukje langs de oever en aten we een ijsje in een leuk restaurant uitkijkend over de rondvaartboten.


Er zou een tunnel zijn om naar de andere kant te komen maar die konden we niet vinden. Daarom met de metro naar de overkant. Dat was duidelijk een ouder deel van de stad met koloniaal uitziende panden. Het was er al flink druk, waarschijnlijk vanwege de 1 mei viering. Ook was er veel politie geholpen door militairen die het voetgangersverkeer in goede banen probeerden te leiden.

De levensverwachting van Shanghainezen is nu 82 jaar, maar als je zo op straat rondkijkt is de gemiddelde leeftijd rond de 30 jaar: weinig ouderen vertonen zich als ze er al zijn!

Bij de Bund aangekomen eerst nog van het daglicht gebruik gemaakt om wat rond te kijken over de rivier. Het enige grootse dat opvalt zijn de enorme gebouwen aan de overkant. Op de rivier alleen maar rondvaartboten van allerlei soorten. Aan de oever een groot standbeeld van de burgermeester; lijkt overigens verrassend veel op Mao!

Daarna op zoek naar een leuk restaurant om onze trouwdag, die door het ziekenhuisbezoek in het water was gevallen, te vieren. Het werd een “classy” restaurant vlak bij de Bund. Na afloop wandelden we weer terug naar de metro. Door de drukte moesten we naar het volgende metrostation lopen: we mochten er eerder niet in. Onderweg allerlei kleine ondernemertjes die probeerden voedsel en andere zaken aan de man te brengen.

De zaterdag hebben we gebruikt om drie tempels te bezoeken. De eerste was de boedistische Yufo tempel. Een redelijk oude tempel met authentieke stukken, rijk aan Boedhabeelden in allerlei gedaanten. Het pronkstuk is een beeld dat geheel is gemaakt uit een stuk jade.

De tweede tempel is pas recent opnieuw opgetrokken, in 2010. Ook heel rijk met veel verschillende Boedha-vormen. Het gebouw ligt midden in de “Franse” wijk waar veel koffiewinkeltjes en dergelijke te vinden zijn.

Het bijzondere aan deze tempel is een grote steen van jade. Als je met je hand op die steen een wens deed dan zou die in vervulling komen. Vanzelfsprekend moest iedere voorbijganger dat even doen, wij dus ook.

De laatste tempel die we bezochten was een oude confuciaanse tempel. Een groot complex dat al redelijk in verval was. Alleen de voorkant toonde nog wat stijl.  Helaas waren we net te laat om naar binnen te kunnen dus alleen wat foto’s van de voorkant af.

Na dit bezoek zijn we rustig teruggegaan naar het hotel. ’s Avonds lekker in de buurt gegeten, chinees vanzelfsprekend!