Dinsdag 5 Augustus

 

Het beloofde een mooie dag te worden: wandelen dus. Alleen dit keer was er weinig informatie voorhanden behalve dat er langs het riviertje de Esk – dat loopt langs de camping – een wandelpad zou zijn. Inderdaad loopt hier het riviertje vanuit het binnenland naar Whitby bij de zee, maar ver in de diepte; in een canyon als het ware. Geen mogelijkheid voor een wandelpad daarlangs.
Toch liep er vanaf de camping een pad naar toe en dat zijn we begonnen.

DSC00002

Het leidde uiteindelijk naar Lealholm waar we koffie met gebak namen.

Bij het station werd het duidelijker: het pad heette het Esk Valley Path en ging in deze buurt ruim langs de rivier.

DSC00003

In het dorpje stak pad het de rivier op een bijzondere manier over: met stapstenen. Er vlak naast ligt overigens een gewone brug waarover de weg loopt.

Het pad leidde geleidelijk aan de hoogte in en daar kwamen we in het heidegebied. Er is al een mooi uitzicht en in de verte is de zee aan de horizon zichtbaar.

DSC00005

Het pad leidde naar de top: de Danby beacon. Ook is er een gps referentiepunt van Ordnance Survey. Ger heeft er nog een schat gevonden.

DSC00006

Het doet zijn naam eer aan hoewel het baken er uit ziet alsof het verleden jaar is opgericht.

DSC00007

Na een rustpauze op weg naar het informatiecentrum in het dal van de Esk. Het pad leidde aanvankelijk door schapengebied met veel bruggetjes en hekjes.

DSC00008

Bij het informatiecentrum vond Ger een schat, die was eigenlijk meer voor kinderen bedoeld: spelen doen alleen kinderen kennelijk. Er was een komen en gaan van grootouders, ouders en kinderen. Er was dus ook een restaurant waar we wat te eten namen. Toen werd de weg terug naar de camping aanvaard: nog ruim 5 kilometer. De juffrouw van het informatiecentrum gaf wat aanwijzingen maar het was toch niet zo’n heel spannende route.

DSC00009

Onderweg was de camping zichtbaar met de bus ruim in beeld (gele pijl).

Vakantie2014-008_modTegen het einde vonden we een schat bij een bijzondere gedenkplaat over het verdwijnen van obstakels voor de melkauto.

DSC00024

1936

Six gates in next mile a
nuisance proved.
Helped by kind donors,
tenants and owners had
them removed.
Use well time saved.