Reparatie van een Sennheiser Freeport draadloze microfoon

Om voor de genealogenclub de lezingen als video-presentaties beschikbaar te maken wilde ik een draadloze handmicrofoon aanschaffen. Op marktplaats.nl werden er meerdere zangmicrofoons aangeboden van het merk Sennheiser uit de Freeport serie. Ze werden aangeboden met ontvanger en voeding. Het merk staat bij mij te boek als zeer betrouwbaar dus ik had hoge verwachtingen toen ik er een bestelde.

Eenmaal ontvangen natuurlijk meteen geprobeerd. Helaas, het werkte niet. De aankoopprijs was niet dramatisch hoog, dus de zaak maar eens nader onderzocht. Het demonteren van de microfoon is door iemand anders in een filmpje op internet gezet, kijk hier maar. Dat leverde geen noemenswaardige problemen op. Na wat doormeten leek mij het element van de microfoon niet goed te zijn. Het was niet zomaar de bedrading, zoals hier beschreven, maar dat zou best gekund hebben.

Toch was ik daar niet helemaal zeker van dus kocht ik nog zo’n microfoon, ook met ontvanger en voeding. Je zult het niet geloven, maar die bleek dus ook defect! Na wat doormeten leek ook bij deze het element niet goed te zijn. Rondzoeken op internet leverde een verrassend resultaat: er zijn geen reserve-onderdelen voor deze serie beschikbaar. Dat had ik niet verwacht, zeker niet van Sennheiser!

Tijdens dat zoeken op het internet kwam ik onherroepelijk bij onze Chinese handelsvrienden op bezoek. Daar werden voor een paar euro per stuk microfoonelementen aangeboden die zeer geschikte afmetingen hadden. Op de totale aanschafkosten van de microfoons was het al een verwaarloosbaar bedrag maar bovendien werden mij de verzendkosten kwijtgescholden.

Een paar weken later had ik er twee in handen. Het monteren is kinderlijk eenvoudig. Het solderen van de draadjes is vergelijkbaar met wat hier is beschreven. Aan de onderkant van het blokje moet dan een stukje van het rubber worden weggesneden om goed in de houder geschoven te kunnen worden. Tenslotte, de bovenkant van het element is iets groter dan het origineel. Daardoor paste bij één van de twee microfoons het kapsel niet over het element. Door voorzichtig het randje in het microfoonkapsel wat af te vijlen, zonder de schroefdraad te beschadigen, kon dat ook opgelost worden.

Dus nu heb ik twee werkende draadloze handmicrofoons. Een is voor de genealogenclub en de ander bewaar ik voorlopig thuis. Je weet nooit waar het nog van pas komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *